Jag vet inte hur många gånger jag har tänkt använda kantarellerna jag och mamma plockade förra året. De har legat i frysen och väntat på att få komma till användning på tok för länge, så idag när jag öppnade frysen för att ta upp köttfärs till köttfärssåsen jag planerat att göra fick kantarellerna följa med. Resultatet blev en riktigt god köttfärssås som jag slängde ihop sådär lite på en höft. Kantarellerna bidrog till att smaken skilde sig rätt mycket från den köttfärssås jag annars brukar göra, vilket ju var meningen också. Det smakade nästan lite vilt. I vanliga fall blir jag inte sugen på varm mat på sommaren, men idag serverade jag med en klick kall gräddfil som gjorde att det kändes friskt och nästan svalkande.
Köttfärssås med kantareller, 4 portioner
ca 400 g kantareller
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
500 g köttfärs
2 tsk rosmarin
1 tsk timjan
½ burk krossade tomater
½ dl chilisås
2 msk Knorrs kalvfond
½ dl grädde
½ dl créme fraiche
1 msk hackad persilja
1 dl riven parmesan
salt, svartpeppar
Hacka lök och vitlök. Skiva kantarellerna om de är stora. Fräs svampen i torr panna i några minuter tills den vattnat ur sig lite. Lägg sedan ner lök, vitlök och köttfärs och bryn tillsammans i lite matfett. Krydda med rosmarin och timjan. Tillsätt krossade tomater, chilisås, fond, grädde och crème fraiche och låt det puttra ihop i 5-10 minuter. Rör till sist ner persilja och parmesan och smaka av med salt och svartpeppar.
Servera med pasta och gärna en klick gräddfil.