Sugen på paj men för otålig för att vänta på att pajdegen först ska ligga i kylen och sen förgräddas? Eller så kanske du rentav inte är särskilt förtjust i själva pajskalet? I så fall är den här "fuskpajen" perfekt. Jag gjorde den tidigare i veckan när jag fick ett akut pajsug och var så hungrig att jag var på god väg att börja tugga på min egen arm. I stället slängde jag alltså ihop den här krämiga pajen. Lite sallad och gräddfil (som tillkom efter att bilden togs) på det, och middagen var serverad.
Krämig kycklingpaj utan botten, 4 portioner
2 kycklingfiléer
½ purjolök
1 röd paprika
1 burk skivad eller krossad ananas
2-3 msk hot chilisås
2 msk dinkelmjöl
1 dl matlagningsgrädde
1 dl lätt crème fraiche
svartpeppar
½ dl riven ost
Pajtäcke
70 g kallt smör
1dl vetemjöl
1 dl fullkornsdinkel el. grahamsmjöl
1 nypa salt
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar. Låt ananasen rinna av (skär i bitar om den är skivad). Skölj och ansa purjolöken och strimla den. Finhacka paprikan. Fräs purjolök och paprika tillsammans med kycklingen. Tillsätt chilisås och mjöl. Häll i grädden och låt småputtra. Blanda till sist i ananasen och crème fraiche och mal över svartpeppar. Lägg kycklingröran i en smord pajform och strö över riven ost. Gör sedan pajtäcket. Nyp ihop smör, mjöl och salt till en smulig deg. Fördela ovanpå fyllningen. Gratinera i mitten av ugnen i 10-15 minuter tills smultäcket fått fin färg.
Servera med sallad och en klick gräddfil.