Här kommer receptet på den fyllda fläskfilén jag skrivit om tidigare. Enligt ursprungsreceptet, som mamma hittade på Matklubben och som vi modererat lite, ska den egentligen grillas i ca 30 minuter, men eftersom grillen fortfarande står och samlar damm i garaget använde vi oss av stekpannan och ugnen i stället, och det gick ju bra det också. Hur lång tid filén var inne i ugnen är väldigt svårt att säga, men börja med 30 minuter och kontrollera allt eftersom. En köttermometer hade förstås varit det optimala, men eftersom vi inte har nån (än...) fick vi klara oss ändå. Ser ni förresten att det ligger en liten hasselbackspotatis på min tallrik. Jag som inte alls har mycket över för potatis tyckte faktiskt att det var helt okej. Med extra mycket sås förstås. Min storebror älskar tzatziki så det fanns som alternativ till mango chutneysåsen och passade, som vanligt, väldigt bra till kött.
Vi använde oss förresten av två fläskfiléer, eftersom vi av erfarenhet vet att det inte brukar räcka med en. Kan tyckas att det låter mycket med en hel ädelosttub, men vi använde knappt det och såhär i efterhand önskar jag att vi inte hade snålat, för osten smälte bort nästan helt och smakade inte alls så mycket som jag hade hoppats. Väldigt gott var det hur som helst, och säkert snäppet godare till sommaren när man kan använda grillen och sitta ute på altanen i solen och servera en hemmagjord potatissallad gjord på härlig färskpotatis till filén.
Helstekt fylld fläskfilé med kall mango chutneysås, 4 portioner
ca 500 g fläskfilé
1 pkt bacon
1 tub ädelost
svartpeppar
citronpeppar
grillolja
Mango chutneysås
2 dl crème fraiche
1 dl mango chutney
½ purjolök
riven ingefära
svartpeppar
Tärna baconet och knaperstek. Putsa fläskfilén fri från hinnor. Skär sedan en skåra mitt i och platta ut till en platta. Fyll med bacon och ädelost. Rulla ihop och fäst med tandpetare. Krydda och pensla med grillolja. Bryn filén runtom i lite matfett i en stekpanna. Flytta över till en ugnssäker form och låt den bli färdig i ugnen. (ca 40 minuter på 200°C, beroende på ugn och eget tycke och smak.) Skär i köttet och kontrollera att det är färdigt.
Gör under tiden såsen. Blanda crème fraiche och mango chutney. Hacka purjolöken och rör ner den. Smaka av med riven ingefära och svartpeppar.
Skiva filén och servera den med mango chutneysåsen, sallad och förslagsvis hasselbackspotatis.