Gårdagskvällen tillbringade jag alltså tillsammans med Peter. Vi åt trerätters på restaurangen
Hos Pelle här i Göteborg, ett stenkast från Prinsgatan.
Hos Pelle har ett litet speciellt upplägg. Maten är väldigt säsongsanpassad och både förrätten och desserten består av tre små rätter som kockarna valt ut. Till varmrätt finns det tre alternativ att välja på: en fiskrätt och två kötträtter. Minst två i varje sällskap måste välja samma sak, vilket innebar att jag och Peter var tvungna att fatta ett gemensamt beslut om vad vi skulle äta. Vi kom snabbt överens om en av kötträtterna: älgwallenbergare med enbärsgräddsås och konjaksrörda lingon. Maten serveras sen inte på det traditionella sättet där den läggs upp på tallriken, utan i stället ställs den fram på bordet så att man - som syskon - får dela på den och själv lägga upp.
Ps. Ber om ursäkt för varierande kvalitet på bilderna.
Ett fint dukat bord väntade på oss när vi kom dit, tillsammans med en stor flaska bubbelvatten.
Vi ögnade snabbt igenom menyn, bestämde vad vi skulle äta och beställde in ett varsitt glas rött.
Eller ja, som ni ser på bilden: knappt ett halvt glas var vad vi fick...Strax efter fick vi en skål med tre olika sorters bröd: surdegsmuffins, sesamknäcke och rågbröd.
Till det ekologiskt smör och Pot Käse (krukost). Både jag och Peter satt som två frågetecken först.
Ost förstod vi ju såklart att det var, men den termen var ny för oss båda. Inte det godaste
jag ätit, men helt okej ändå.
Så kom förrätterna in: surstek (rostbiff) som var inlagd i nån ättikslag,
med syltad ingefära, gelé och gräslök.
Laxtartar med löjrom, dill och nån sås till.
Den tredje förrätten var en varsin skål med pumpasoppa. När servitrisen berättade vad det var vi
skulle få till förrätt var soppan det jag var minst upphetsad över, men ack vad jag bedrog mig.
Den var utan tvekan godast av de tre förrätterna. Skummig, len och smakrik.
Sen var det dags för huvudrätten: älgwallenbergare med enbärsgräddsås och konjaksrörda lingon,
toppat med haricots vertes, lök och små baconbitar.
Till det gratinerad potatispuré och blomkål.Gotte!Och sist men inte minst: efterrätterna!Äppeltarte tatin med vaniljsås, nyponsorbet och chokladbakelse med hallonsås, grädde och
citronmeliss. Alltså, äppeltarten... Helt fantastisk! Den krispiga ytan de hade fått till gjorde
både mig och Peter helt euforiska. Nyponsorbeten gick inte heller av för hackor. Så krämig
och len! Chokladbakelsen var förstås också god, men i jämförelse med de andra två
hamnade den ändå på tredje plats.
Först och främst: Tack Peter för en riktig toppenkväll! Inte bara för den underbara maten, utan också för det trevliga sällskapet. Härligt att få chansen att catcha upp sådär i kombination med riktigt god mat. Helhetsintrycket av Hos Pelle var jättebra, rekommenderar verkligen de som har möjlighet att gå dit! Som sagt: högklassig mat, oerhört trevlig och kunnig personal och en mysig atmosfär. Själva grejen med att minst två måste välja samma mat och att inte få maten upplagd på tallriken vet jag inte om jag är fullt lika förtjust i, men å andra sidan kan det bli en mysig grej också (och visst presenterades maten fint i skålarna). Deras koncept är ju just att man ska se det som en hemlagad festmiddag och inte som ett "vanligt restaurangbesök". Och med det i åtanke får jag säga att de verkligen lyckades: gårdagen är en kväll jag sent kommer glömma.