Mamma och pappa hade gäster över nyår. Smålandsvännerna Inger och Janne (som jag ser lite som mina extraföräldrar) var här torsdag till söndag, och hade bl.a. med sig en stor påse med skumgodis och en gigantisk rökt laxsida (knappt 1,5 kg) till mig. Jag sken som en sol, puss på er! Hur som helst, på nyårsafton hjälpte jag mamma med desserten de skulle ha senare på kvällen. Mamma hade letat fram ett av Leilas recept och inte helt oväntat blev det väldigt gott. (Men om jag får säga det själv så blev desserten jag gjorde till
vår knytmiddag snäppet godare. Recept kommer!).
Leilas frozen cheesecake semifreddo
4 ägg
1.5 1½ dl strösocker
1 1 citron, skalet
200 200 g philadephiaost
4 4 dl grädde
300 300 g digestive kex
Separera äggen. Vispa gulor, socker och citronskal vitt och pösigt. Blanda i osten. Vispa grädden lätt och fluffig och vänd ner den i äggsmeten. Vispa vitorna till ett vitt skum och vänd försiktigt ner dem i äggsmeten. Krossa kexen i en plastpåse (det ska inte va helt söndersmulat utan finnas småbitar) och varva med smeten i en sockerkaksform eller gratängform. Frys smeten i cirka 3 timmar så att den är halvfryst innan servering (eller frys längre och ta ut i god tid innan servering).
Tips!
Har du fryst semifreddon i en sockerkaksform så måste du spola den på utsidan i varmt vatten för att glassen ska lossna. Det går lika bra att göra glassen i en skål, gratängform eller plastlåda också. Då skopar man bara upp semifreddon med sked i skålar vid servering.