Jag och mamma fastnade för det här receptet i en av hennes tidningar. Några soltorkade tomater hade vi tyvärr inte hemma utan tog vanliga körsbärtomater i stället. Lite synd för jag älskar verkligen soltorkade tomater och det hade gett en extra smakdimension, men gratängen blev jättegod ändå! Så god att jag faktiskt redan gjort den en gång till... Busenkel att svänga ihop och klar på under halvtimmen. Sen äter mamma enligt LCHF-metoden och gratängen är ju kolhydratsnål också om man skippar potatisen till. Bra va?
Broccoligratäng med skinka och ostsås, 4 portioner
500 g broccoli
6 soltorkade tomater i olja
200 g kallrökt el. lufttorkad skinka i skivor
Ostsås
2 dl grädde (späd med lite mjölk om du använder vispgrädde)
2 dl crème fraiche
1-2 vitlöksklyftor
2 dl riven lagrad ost
salt, peppar
Sätt ugnen på 225°C. Dela broccolin i mindre buketter. Koka i 3 minuter i lättsaltat vatten och låt sedan rinna av. Lägg över i en smord ugnssäker form. Dela de soltorkade tomaterna och lägg dem och skinkskivorna mellan broccolistjälkarna. Koka upp grädde, crème fraiche och pressad vitlök. Stäng av plattan, rör ner den rivna osten och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar. Häll över ostsåsen i formen och gratinera i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Servera med potatis och sallad, och gärna en bit bröd för att suga upp såsen.