Kolla vad jag åt till middag tidigare i veckan! Inte dumt alls. Helt rätt med grytor såhär års, smakar lite extra gott när det är kallt ute. Helst ska ju grytor stå och puttra riktigt länge och verkligen gotta till sig, men här behövs det inte. Snabbt som blixten går det, och smaken blir inte lidande för det. Kommer äta viltskavsgryta till middag ett antal gånger till innan det här året är slut!
Viltskavsgryta, 3-4 portioner
1 pkt viltskav à 250 g
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
100 g svamp
2 msk soja
2 dl grädde
½ köttbuljongtärning
1 dl vatten
2 msk vetemjöl
örter (t.ex. persilja el. timjan)
2 msk lingonsylt
salt, peppar
Stek köttet i lite smör i en stekpanna. Sära på det med hjälp av en gaffel så att det blir jämnt brynt. Hacka lök och vitlök och skiva svampen. Lägg i pannan och stek tills löken mjuknat och svampen vattnat ur sig. Tillsätt soja och grädde och smula ner buljongtärningen. Vispa ut mjölet i vattnet och rör ner i pannan. Låt koka ihop en stund. Ha i örterna och rör till sist ner lingonsylten. Smaka av med salt och peppar.
Servera med pasta, ris eller potatis och extra lingonsylt.