Tillbaka i barndomshemmet i Värmland. Påsken blir inte riktigt som det var tänkt från början. Eftersom mina föräldrar åker till Småland på fredag förmiddag ska vi ha själva påskfirandet i morgon. Återstår att se vad det blir för påskmat i år. Vissa saker är fortfarande lite oklara. Annars ska jag fika med Karin och Flacken i morgon och på kvällen är det fest. På fredag väntar spelkväll med tjejerna och på lördag blir det återigen fika på dagen och fest på kvällen. Har några fina dagar framför mig med andra ord.
Så till nåt annat. Några av er frågade efter receptet på cheesecaken som min klasskompis bjöd på för nån vecka sen. Nu har jag frågat Simone om jag inte kunde få receptet och det var inga som helst problem. Vad jag förstod har hon i sin tur fått receptet från nån som heter Tina. Hur som helst, här kommer det:
Cheesecake med somriga bär Mördeg 125 g smör
1 krm salt
125 g mandelmassa
1 ägg
3½ dl vetemjöl
Fyllning 120 g vit choklad
600 g philadelphiaost
¾ dl strösocker
3 ägg
1 citron (rivet skal och saft)
bär till garnering
Börja med mördegen. Lägg mandelmassan och saltet i en matberedare. Mixa tills mandelmassan blivit smidig och tillsätt därefter smöret i små portioner. Häll i ägget och till sist mjölet. Var noga med att inte överarbeta degen när mjölet är tillsatt. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i minst 1h. Sätt ugnen på 175°C. Lägg degen på en lätt mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en tjocklek av ca 2 mm. Lägg över den i pajform, tryck ner kanterna så att det inte blir någon luft mellan deg och form. Ställ formen i frysen i ca 10 minuter. Baka formen direkt från frysen i ca 12-13 min tills pajskalet är gyllene.
Sänk ugnen till 150°C. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Vispa samman philadelphiaosten och sockret, vispa därefter i äggen till en slät kräm. Rör samman ett par matskedar ostkräm med den smälta chokladen (för att undvika att den varma chokladen skall sätta sig när den blandas med den kalla ostkrämen). Vispa sen ner den smälta chokladen, citronsaften och citronskalet i ostkrämen. Häll över i mördegsskalet. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter. Smeten ska vara lite lös i mitten, den stelnar när den svalnar.
Ställ in i kylen när den svalnat. Garnera med bär.