Den här goda gratängen gjorde jag och mamma sist jag var i Arvika. Receptet hittade vi i en LCHF-tidning. Var ju ganska givet på förhand att den skulle bli god, med tanke på ingredienserna den innehåller. Broccoli, bacon, ädelost... Och så fläskfilé förstås. Bara massor av godsaker som passar fint ihop. Perfekt helgmat!
Ädelostgratäng med fläskfilé, 4 portioner
500 g broccoli
1 vitlöksklyfta
500 g fläskfilé
1 paket bacon
2 dl crème fraîche
2 dl vispgrädde
170 g ädelost
Sätt ugnen på 225 grader. Skär broccolin i buketter och koka dem lätt (eller använd djupfryst tinad broccoli). Lägg i en ugnsfast form. Hacka vitlöken och fräs den i smör. Skär fläskfilén i bitar och låt steka i vitlökssmöret. Lägg det stekta ovanpå broccollin. Skär bacon i bitar och knaperstek. Lägg det sedan tillsammans med det andra i den ugnsfasta formen. Blanda creme fraiche och grädde i en kastrull. Smula ner ädelost och låt det hela smälta ihop. Häll såsen över broccolin och fläskfilén och ställ in i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Servera med pasta eller potatis och/eller sallad.