Champinjonsoppa med gorgonzola
Datum: 2012-01-04 Tid: 14:42:56
Den här goda soppan utgjorde förrätten på nyårsafton. Vi var fem personer som åt, och det hade säkert räckt till två personer till. När man äter soppa som förrätt räcker det ju med en slev var.
Fast den här soppan var så god att man helst hade velat ha lite till... Receptet hittade jag på
Matplatsen.
Champinjonsoppa med gorgonzola, 4 portioner
ca 400 g färska champinjoner
1 stor gul lök
smör att steka i
1½ msk mjöl
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 svampbuljongtärning
½-1 dl vitt vin
4 dl grädde
1 stor morot
250 g färsk broccoli
100 g mild gorgonzola
salt
Garnering
ca 500 g räkor med skal
Skär champinjonerna i kvartar och hacka löken. Fräs i smör tills all vätska kokat bort. Lägg över i en kastrull. Strö över mjölet och rör om ordentligt. Tillsätt vatten, buljongtärningar och grädde. Skiva moroten och lägg i. Låt småkoka tills bitarna mjuknat. Ta kastrullen av plattan och mixa slät med mixerstav.
Skär broccolin i små buketter och stek i stekpanna. Skala räkorna. Ställ tillbaka soppan på plattan och lägg i osten. Låt soppan småputtra så osten smälter, men koka inte! Smaka av med salt.
Häll upp soppan i skålar och toppa med broccoli och en näve skalade räkor. Servera genast.
Kommentarer
Trackback