Nu har jag fått receptet på maten som jag och mamma gjorde förra helgen. Lax med lyxig skaldjurstopp, och så favoriterna broccoli och brysselkål till det (som jag fått världens dille på). Blir en riktigt festlig middag, passar utmärkt som bjudmat! Fina färger är det också, inte alls särskilt tråkigt att vila ögat på. Gillar ni lax och skaldjur – testa då det här!
Receptet kommer från nån av mammas tidningar, Hemmets Veckotidning har jag för mig att det var.
Lax med skaldjurstopp, 4-5 portioner
1 kg laxfilé
½ tsk salt
500 g räkor med skal
1 burk kräftstjärtar i lag, ca 150 g
2 dl crème fraîche
2 dl smakrik riven ost
1 msk koncentrerad hummerfond
1 krm cayennepeppar
2 tsk potatismjöl
½ dl hackad dill
salt, peppar
Garnering
kräftstjärtar
dill
ev. citron
Sätt ugnen på 200°C. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper. Salta. Skala och grovhacka räkorna, men lägg undan några hela till garnering. Låt kräftstjärtarna rinna av. Vispa crème fraîchen hårt med elvisp. Rör ner de hackade räkorna, nästan alla kräftstjärtar, ost, fond och cayennepeppar. Bred ut ca 1/3 av blandningen på laxen. Tillaga mitt i ugnen i ca 20 min tills laxen är färdig. Täck ev. med folie om täcket börjar få för mycket färg.
Koka upp resten av skaldjursblandningen i en kastrull. Rör ut potatismjöl i lite kallt vatten och blanda ner i såsen. Koka upp under omrörning. Blanda ner dillen. Smaka av med salt och peppar.
Garnera laxen med kräftstjärtar, dill och ev. citronskivor. Servera med såsen, ris och en grönsallad, eller som vi gjorde med broccoli och brysselkål.