Stuvad vitkål
Datum: 2012-03-13 Tid: 18:19:00
Ber om ursäkt för att det varit så tyst här. Nu äntligen är tentan skriven (det här med eftermiddagstenta är ingen favorit...) och det kändes riktigt bra. Tyckte kursen var väldigt intressant och det mesta verkade ha fastnat. Känslan efteråt är så härlig. Den lättnaden, friheten.
Hur som helst, när jag var hemma i Arvika förra gången åt vi stekt fläsk och stuvad vitkål till middag. Ännu en sån där rätt som man riktigt kan gå och längta efter. Husmanskost när det är som bäst! Vitkål är bra grejer, billigt så det förslår – man får verkligen mycket för pengarna. Om man vill lyxa och göra det lite extra festligt kan man ha i lite Västerbottenost. Fint som snus!
Hur som helst, när jag var hemma i Arvika förra gången åt vi stekt fläsk och stuvad vitkål till middag. Ännu en sån där rätt som man riktigt kan gå och längta efter. Husmanskost när det är som bäst! Vitkål är bra grejer, billigt så det förslår – man får verkligen mycket för pengarna. Om man vill lyxa och göra det lite extra festligt kan man ha i lite Västerbottenost. Fint som snus!
Stuvad vitkål
½ vitkålshuvud
smör
2-3 dl grädde
1 dl crème fraîche
½ buljongtärning el. 1 msk buljongpulver
salt, peppar
Skär vitkålen i mindre bitar. Stek i rikligt med smör tills den mjuknar. Häll över i en traktörpanna el. kastrull och tillsätt grädde, crème fraîche och buljong. Koka upp och låt det sen småputtra under lock i 20-30 minuter tills kålen blivit mjuk och krämig. Smaka av med salt och peppar.
Twist: rör i lite riven smakrik ost (t.ex. Västerbotten) och låt smälta ner innan servering.
½ vitkålshuvud
smör
2-3 dl grädde
1 dl crème fraîche
½ buljongtärning el. 1 msk buljongpulver
salt, peppar
Skär vitkålen i mindre bitar. Stek i rikligt med smör tills den mjuknar. Häll över i en traktörpanna el. kastrull och tillsätt grädde, crème fraîche och buljong. Koka upp och låt det sen småputtra under lock i 20-30 minuter tills kålen blivit mjuk och krämig. Smaka av med salt och peppar.
Twist: rör i lite riven smakrik ost (t.ex. Västerbotten) och låt smälta ner innan servering.
Trackback