Alla som längtar efter julen räcker upp en hand! Jag kan knappt förstå att det bara är lite drygt en månad kvar till julafton. I år verkar det som att jag förhoppningsvis kommer hinna julpyssla lite innan det tar slut. Om allt går som planerat kommer jag kunna åka hem till Arvika en sväng redan vid Lucia (sista föreläsningen är den 13:e), och sen tillbaka till Göteborg den 18:e för att gå en obligatorisk S-HLR-utbildning i ca 3 h den 19:e (alltså, hur tänkte de när de la den där?!). Nåväl, ska bli skönt att få åka hem till skogen lite tidigare för en gångs skull. Har ju självklart tenta över jul och nyår, så särskilt ledig blir jag förstås inte. Det här med traditioner...
Julen, ja. Min absoluta favorittid på året. Vill inte grotta ner mig alltför mycket i julsmaker riktigt än, det är ju trots allt bara november. Men lite kan man faktiskt få tjuvstarta... Saffran + lax = sant!
Laxgratäng med saffran, 2 portioner
2 laxfiléer
salt, peppar
1 tomat
½ gul lök el. en bit purjolök
1 burk crème fraîche saffran & tomat
1½ dl grädde
salt, peppar
riven ost
Sätt ugnen på 225°C. Lägg laxen i en ugnsform. Krydda. Kärna ur tomaten och hacka i mindre bitar. Skiva löken. Toppa laxen med tomat och lök. Vispa ihop crème fraîche och grädde. Smaka av med salt och peppar. Häll över laxen och strö över lite riven ost. Ställ in i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter tills osten smält och gratängen fått fin färg.
Servera med potatis och/eller grönsaker och sallad.