Chilimarinerad lax med saffranssås
Datum: 2012-10-24 Tid: 22:53:00
Har inte gått under jorden, bara haft en himla massa annat för mig den senaste tiden. För att nämna några saker: Träffat en barndomskompis och kikat på en basketmatch i damligan, träffat en röstlogoped och jobbat med den egna rösten, haft besök, ätit finmiddag på restaurang... Och haft praktik förstås! I morgon är det sista dagen. Känns faktiskt lite sorgligt. Lite skönt också.
Hur som helst, när jag var hemma hos mina föräldrar i Arvika förra gången testade vi ett nytt recept som mamma blivit tipsad om av sin kollega. Lax förstås. I en grymt god sås! Kanske låter som en konstig kombination med chili, saffran, räkor och dill, men det blev verkligen en riktig hit. Rekommenderas varmt!
Chilimarinerad lax med saffranssås, 4 portioner
4 laxfiléer
Marinad
½ dl sweet chilisås
1½ msk olivolja
1 vitlöksklyfta, pressad
2 tsk Santa Maria Seafood & Fish
1 nypa socker
salt, peppar
Saffranssås
1 rödlök
1 rödlök
½ röd chili
1 vitlöksklyfta
2 burkar crème fraîche saffran & tomat
1 hönsbuljongtärning
1 knippe dill
300 g räkor
salt, peppar
Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Lägg laxen i en påse och häll över marinaden. Gnid in fisken ordentligt och lägg in i kylen i ca 1h.
Sätt ugnen på 200°C. Lägg laxen på en plåt klädd med baplåtspapper. Ställ in i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter, eller tills laxen är färdig. Gör under tiden såsen. Hacka rödlök, chili och vitlök. Fräs i en stekpanna i lite matfett. Häll på crème fraîchen och smula ner hönsbuljongen. Låt koka en stund. Ta av från plattan och lägg i dill och räkor precis innan servering.
Servera laxen tillsammans med såsen, potatis och sallad.
Kommentarer
Trackback