Omelett med saffranskräm och räkor
Datum: 2013-12-07 Tid: 13:11:00
Förra fredagen bestod kvällsmyset av en räktoppad omelett. Det var tänkt att det även skulle va en saffranskräm, men eftersom saffranet som Johan köpte i Afrika inte smakade saffran överhuvudtaget (utan mer liknade sågspån...) blev det en lime- och vitlökskräm i stället. Krämen var riktigt god även utan saffran, men skriver ändå ut originalreceptet, som jag har för mig att jag hittade i en LCHF-tidning.
Omelett med saffranskräm och räkor, 3-4 portioner
Äggstanning
9 ägg
1 dl vatten
salt, peppar
Saffranskräm
2 dl crème fraîche
½ pkt saffran
1 lime, finrivet skal + 1 tsk saft
1 vitlöksklyfta, pressad
½ tsk sambal oelek
salt, peppar
Topping
400 g skalade räkor el. 1 kg oskalade
sallad
Sätt ugnen på 200°C. Vispa ihop äggstanningen. Häll över i en smord ugnsform. Lägg crème fraîche, saffran, limeskal, limesaft, vitlök och sambal oelek i en bunke. Vispa med elvisp. Först blir crème fraîchen lös, men efter en stund blir den fastare i konsistensen. Smaka av med salt och peppar. Ställ in i kylen.
Grädda omeletten i mitten av ugnen i ca 30 minuter, beroende på hur tjock den är, tills den stannat och fått fin färg. Låt svalna. Stjälp sedan över på ett serveringsfat eller en skärbräda. Bred på saffranskrämen och toppa med skalade räkor. Skär upp i bitar.
Servera med sallad.
Kommentarer
Trackback