Det var så längesen jag gjorde den här gratängen att jag knappt minns vad jag hade i. Efter vissa funderingar tror jag att jag lyckats komma ihåg det mesta. Skulle inte förlita mig på måttangivelserna, de är mer en fingervisning. Gott minns jag att det blev i alla fall, riktigt gott till och med!
Kycklinggratäng med röd pesto, 4 portioner
1 broccolihuvud
1 grillad kyckling
1 pkt bacon
1 burk skivade champinjoner
1 gul lök
2 dl grädde
2½ dl crème fraîche
3 msk röd pesto
salt, peppar
riven ost
Sätt ugnen på 225°C. Dela broccolin i mindre bitar. Koka nästan mjuk i lättsaltat vatten. Låt rinna av i ett durkslag. Bena ur kycklingen. Klipp baconet i bitar och stek knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. Hacka löken och fräs tillsammans med champinjonerna. Lägg i baconet och kycklingen. Häll i grädde och crème fraiche. Låt koka ihop lite. Rör ner pesto och smaka av med salt och peppar. Häll över i en ugnsfast form och strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i 10-15 min tills osten smält och fått fin färg.
Servera med en god sallad.