Söndag brukar vara min minst produktiva dag. Förra söndagen bröt jag mot trenden. Fråga mig inte var all energi kom ifrån. Kände mig rastlös större delen av dagen. Fördrev tiden genom att gå två långpromenader, ta mig an disken och så gjorde jag och Johan matlådor inför veckan. Det blev en wok och en köttfärsgratäng. Optimal matlådemat! Receptet på gratängen har efterfrågats, här kommer det:
Nyttig köttfärsgratäng, 4 portioner
500 g köttfärs
1 purjolök
salt, peppar
2 tomater
2 morötter
1 palsternacka
250 g broccoli
Äggstanning
4 ägg
2½ dl matlagningsgrädde
2-3 krm muskot
salt, peppar
1 pkt mozzarella
riven ost
Sätt ugnen på 200°C. Skölj och strimla purjolöken. Bryn tillsammans med köttfärsen i lite matfett i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Häll över i en ugnsfast form. Hacka tomaterna, riv morötterna grovt, skiva palsternackan och dela broccolin i mindre bitar. Blanda med köttfärsen. Vispa ihop äggstanningen. Krydda med muskot, salt och peppar. Häll över i formen. Skiva mozzarellan och lägg ovanpå äggstanningen. Strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills osten fått fin färg och äggstanningen blivit fast.
Servera med en klick yoghurt.