"Ännu mer lax?!" tänker ni nu. Ja, det stämmer. Sist Johan var och hälsade på mig tog vi bilen till Ica Maxi och shoppade loss. Med oss hem fick vi bl.a. varmrökt lax och ingredienser till en helt underbar basilikasås med parmesan. Lova att ni testar den!
Varmrökt lax med basilikasås och ugnsrostade grönsaker, 4 portioner
ca 500 g varmrökt lax
1 broccolihuvud
½ purjolök
10 körsbärstomater
olivolja
salt, peppar
Basilikasås
1 kruka färsk basilika
1 dl grovt riven parmesan
2 dl lätt crème fraîche
lite riven vitlök
ev. en skvätt mjölk
salt, peppar
Sätt ugnen på 225°C. Ansa och skär broccolin i buketter. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Lägg i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Krydda med salt och peppar. Ställ in i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Rör om då och då. Lägg sedan på tomaterna och rosta i ytterligare 5 minuter.
Gör under tiden dressingen. Plocka basilikabladen och mixa dem tillsammans med parmesan, crème fraîche och vitlök. Ha i lite mjölk om såsen blir för tjock. Smaka av med salt och peppar.
Servera laxen tillsamans med de ugnsrostade grönsakerna, basilikasåsen och sallad. Pressa även gärna lite färsk citron över laxen.