Smörstekt torsk med baconströssel
Datum: 2013-09-22 Tid: 10:25:00
Jag äter fisk flera dagar i veckan. Nästan uteslutande blir det nåt med lax eftersom det är bland det godaste jag vet. Förra helgen bestämde jag och Johan oss för att testa nåt annat för en gångs skull. I stället för lax blev det en riktigt god torskrygg som vi toppade med knaperstekt bacon – vilket bidrog med härlig sälta – och serverade med ugnsrostade grönsaker och parmesansås. Johan skippade däremot såsen (han är inget fan av parmesan) och slängde ihop en blomkålspuré i stället. Blev en lyxig middag med enkla medel. Det enda jobbiga är ju att orka ha tålamod att vänta på att grönsakerna ska bli klara, annars är middagen klar på några minuter. Rekommenderas varmt!
Smörstekt torsk med baconströssel, 4 portioner
4 portionsbitar torsk (gärna färsk, annars är fryst torskrygg förvånansvärt gott)
smör till stekning
salt, peppar
1 pkt bacon
Ugnsrostade grönsaker
broccoli
haricots verts
körsbärstomater
rödlök
örtkrydda
flingsalt, peppar
Parmesansås
2 dl crème fraîche
riven parmesan
svartpeppar
Börja med de ugnsrostade grönsakerna. Sätt ugnen på 225°C. Förväll broccoli och haricots verts om de är frysta. Låt rinna av. Skär ev. broccolin i mindre bitar och skiva rödlöken. Häll över i en ugnsform. Halvera körsbärstomaterna och lägg dem i formen med snittsidan uppåt. Strö över örtkrydda, flingsalt och svartpeppar. Ringla över lite olivolja och rosta i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter, tills grönsakerna fått fin färg.
Klipp baconet i bitar och stek det knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. Stek torsken i smör på hög värme (gärna i en grillpanna) i några minuter, ca 2-3 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.
Koka upp crème fraîchen i en kastrull. Rör ner riven parmesan och och ta av från värmen. Rör om så att osten smälter. Smaka av med svartpeppar.
Toppa torsken med baconströsslet och servera med de ugnsrostade grönsakerna och parmesansåsen.
Kommentarer
» Anonym
MUMS vad jag blev hungrig ;)
Ps. ska du hem på Mârten? PUSS FINIS!
2013-09-24 @ 15:31:49
Trackback