När jag och Johan var i Paris förra sommaren sa Johan flera gånger att han ville äta moules marinères, musslor i vitvinssås, men det blev aldrig av. När vi åt födelsedagsmiddag i efterskott (han fyllde en måndag, vi firade på lördagen) kändes det ganska givet att bjuda på just moules marinères. Känns som att musslor är en sån där grej man sällan äter hemma, men det är faktiskt väldigt enkelt att tillaga, och dessutom inte särskilt dyrt heller. Framför allt är det väldigt gott! Testa om ni inte redan gjort det! Vi använde oss av Mannerströms recept.
Moules marinères, 2-3 portioner
1 kg blåmusslor
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
2 dl torrt vitt vin
2 dl fiskfond (hemmagjord eller koncentrat + vatten)
salt, peppar
färsk persilja
Tvätta blåmusslorna noga under rinnande vatten. Knacka öppna musslor försiktigt mot diskbänken. Släng de musslor som inte sluter sig. Fräs schalottenlök och vitlök i olja i en stor kastrull. Lägg i musslorna, häll på grädde, vin och fond. Lägg på lock och låt koka i 2-3 minuter, eller tills musslorna är färdiga och har öppnat sig. Krydda med salt och peppar.
Lyft ur musslorna och låt soppan koka ner lite. Servera musslorna i skålar, slå över soppan och klipp över färsk persilja.