Currydoftande köttfärsgratäng med vitkål
Datum: 2014-01-17 Tid: 11:17:00
Vardagsmat när det är som bäst. Vitkål är billigt och gratänger är smidiga eftersom man kan slänga i lite vad som helst utifrån vad som finns i kylen. Som fetaost och mozzarella t.ex., då blir det extra gott!
Currydoftande köttfärsgratäng med vitkål, 3-4 portioner
½ vitkålshuvud
500 g köttfärs
1 gul lök
4 stora färska champinjoner
2-3 vitlöksklyftor
1 dl grädde
1 msk soja
1 tsk oxfond
1 tsk torkade örter (t.ex. basilika, timjan, oregano)
1 tsk curry
salt, peppar
skivade tomater
ev. fetaost el. mozzarella
riven ost
Sätt ugnen på 200°C. Skär vitkålen i mindre bitar och fräs i smör i en stekpanna tills den mjuknar. Häll över i en smord ugnsform och ställ in i ugnen. Hacka löken och skiva champinjonerna. Stek tillsammans med köttfärsen. Pressa i vitlöken. Tillsätt grädde, soja och fond och kryddor. Smaka av.
Ta ut formen ur ugnen. Häll i köttfärsröran och blanda med vitkålen. Lägg på skivade tomater (mozzarella/fetaost) och strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter, tills osten smält och fått fin färg.
Servera med sallad och en klick yoghurt.
Kommentarer
Trackback