I samband med att hösten börjar i alla fall jag längta efter värmande soppor. Därför blev det den här goda hummersoppan till middag i lördags. Enkelt, snabbt och lyxigt! Receptet hittade jag i en av mammas tidningar. Den enda ändringen jag gjorde var att ha i kräftstjärtar för att göra det lite matigare och göra dubbel sats, eftersom ursprungsreceptet var en förrätt.
Hummersoppa med pilgrimsmusslor, 4 portioner
1 gul lök
4 plommontomater
2 dl finhackad fänkål
smör till stekning
1 dl vitt vin
6 dl fiskbuljong
2 msk hummerfond
3 dl grädde
salt, peppar
finhackad dill
1 liten burk kräftstjärtar
16 pilgrimsmusslor
Finhacka löken. Dela tomaterna i klyftor och skär bort kärnhus och skinn. Hacka tomatköttet. Fräs lök och fänkål i en klick smör i en kastrull i någon minut. Häll på tomatköttet och rör om. Häll på vin, buljong, hummerfond och grädde och låta koka tills soppan tjocknar något, ca 15 minuter. Smaka av med salt, peppar och dill.
Krydda pilgrimsmusslorna med salt och peppar. Hetta upp en klick smör i en stekpanna. Lägg i musslorna när smöret skiftar mot brunt. Stek ca 30 sekunder på varje sida. Trä ev. upp musslorna på spett.
Rör ner kräftstjärtarna i soppan strax innan servering så att de blir varma. Servera soppan med musslorna. Garnera med dill.