Fisk- och skaldjurssoppa med kräftost och lax
Datum: 2016-08-20 Tid: 10:19:00
Nu när höstluften börjar komma smygandes blir jag som vanligt sugen på soppa. Igår blev det en smakrik fisk- och skaldjursvariant som går snabbt att göra och som blir riktigt god. Har lagt upp ett liknande recept tidigare på en kräftsoppa, utgick ifrån det men hade i lök och använde lax istället för kräftstjärtar.
Fisk- och skaldjurssoppa med kräftost och lax, ca 4 portioner
4 laxfiléer
2 stora morötter
1 gul lök
1 liter vatten
1½ msk fiskfond
1½ msk hummerfond
400 g kräftost (t.ex. Kavlis)
2 dl crème fraiche
100-200 g naturell färskost (för tjockare konsistens)
2-3 krm cayennepeppar (beroende på hur mycket sting man vill ha i soppan)
salt, peppar
dill
Tina laxen och skär i bitar. Ställ åt sidan. Grovriv morötterna och hacka löken. Fräs i smör i en stor kastrull. Häll på vatten och fond och koka upp. Låt koka en stund på medelvärme. Rör ner kräftost och crème fraiche och koka upp igen. Red med färskost till önskad konsistens. Mixa med stavmixer till slät konsistens. Ställ tillbaka på plattan och låt puttra en stund. Krydda med cayennepeppar. Smaka av med salt, peppar och dill. Lägg i laxen och låt sjuda tills fisken är klar.
Servera gärna med en klick crème fraiche.
Kommentarer
Trackback