LCHF-äppelkaka
Datum: 2016-08-25 Tid: 14:58:00
Mamma och pappa har äppelträd i sin trädgård som börjat få mogna äpplen nu. Blev tillfrågad om jag inte kunde baka nåt så att äpplena kom till användning. Var inte direkt svårövertalad... Provade att göra en äppelkaka à la LCHF och den blev så god att jag och mamma gjorde en laddning i långpannan också. Perfekt att frysa in och ta fram när man är sugen på nåt gott till kaffet! Ursprungsreceptet hittade jag hos Åse (56kilo.se) men modifierade det lite. Sötade kakan med honung för att jag tycker det blir godast och man behöver inte alls mycket för att det ska bli sött, men man kan ju använda t.ex. sötströ/stevia om man hellre vill det. Om man vill göra kakan i en springform är det bara att halvera receptet.
LCHF-äppelkaka, ca 20-30 bitar
8 ägg
2 msk honung eller annan valfri sötning
250 g smör
1½ dl grädde
3 dl mandelmjöl
3 dl kokosmjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver
6-8 äpplen
kanel
Sätt ugnen på 200°C. Vispa ägg och honung tills det blir luftigt. Smält smöret och rör ner det och grädden i äggvispet. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Om kakan blir för tjock, ha i lite mer grädde eller en skvätt vatten. Kärna ur äpplena och skär i tunna skivor. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Lägg äppelskivor så att det täcker botten och pudra över kanel. Häll över smeten och bred ut jämnt ovanpå. Lägg ett nytt lager med äpplen, pudra över kanel och grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter tills kakan fått fin färg. Låt svalna och skär upp i bitar.
Servera med förslagsvis vaniljkvarg eller vispad grädde (gärna smaksatt med vaniljpulver).
Kommentarer
Trackback