Huvudrätten jag bjöd Johan på i fredags var så god att jag gjorde den idag igen när vi hade lite kalas för Johan som fyllt år. Perfekt bjudmat!
Lax i citron- och hummersås med kräftstjärtar, ca 4 portioner
4 laxfiléer
1 gul lök
2½ dl grädde
2½ dl crème fraiche
3 msk hummerfond
1 citron, skal och 1 msk saft
ev. ½ tsk sambal oelek
2 msk hackad dill
salt, vitpeppar
cayennepeppar
1 burk kräftstjärtar á 170 g
riven ost
Sätt ugnen på 225°C. Skär laxen i bitar och lägg i en ugnsform. Hacka löken och fräs i en kastrull. Häll i grädde, crème fraiche och hummerfond och koka upp. Ha i citronskal och saft. Om man vill ha lite sting i såsen: tillsätt sambal oelek. Blanda ner dillen och smaka av med kryddorna. Ta av från plattan. Låt kräftstjärtarna rinna av och rör ner dem i kastrullen. Häll över laxen och strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter tills osten fått fin färg.
Servera med sallad.