Tom kha gai
Datum: 2016-01-23 Tid: 10:35:00
Såhär års blir det mycket soppor. Förra helgen gjorde vi den här heta thailändska soppan, så god!
Tom kha gai, ca 4 portioner
2 kycklingfiléer
100 g färska champinjoner
1 ask körsbärstomater á 250 g
1 citrongräs (endast den vita delen)
1 röd chili
8 dl hönsbuljong
8 dl kokosmjölk
2 msk fisksås
färskpressad saft från 1 lind
1 msk riven ingefära (eller ännu hellre galangal om du får tag på det)
3 limeblad (eller river skal från 1 lime)
Garnering
hackad salladslök
1 näve färsk koriander (kan uteslutas)
Skär kycklingfiléerna i strimlor och skiva champinjonerna tunt. Halvera körsbärstomaterna. Banka lite på citrongräset med knivskaftet så släpper den smaken bättre. Strimla sedan tunt. Kärna ur chilin och skär i tunna skivor. Blanda buljong, kokosmjölk, fisksås och limesaft i en stor kastrull. Tillsätt ingefära, citrongräs, limeblad och chili. Koka upp och låt soppan sjuda i ca 15 minuter.
Lägg ner kycklingen i soppan och sjud tills kycklingen är genomkokt, ca 5 minuter. Tillsätt champinjoner och låt sjuda i ytterligare någon minut. Lägg slutligen i tomaterna.
Strö över salladslök och koriander vid servering. Servera gärna med en klick svalkande crème fraîche också.
Kommentarer
Trackback