Blev tipsad om den här rätten av min fina mamma. Hon hade lagat det en kväll och pappa, som sällan har nån direkt åsikt om sånt där, hade tyckt att det var jättegott. Receptet kommer än en gång från Åse (56kilo.se). Jag gjorde storkok och ökade även på vätskan samt hade i ett gäng kräftstjärtar.
Lax och räkor i kokos- och ajvarsås, 6-8 portioner
200 g champinjoner
1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 burk ajvar relish á 340 g (mild eller stark beroende på vad man gillar, jag hade stark)
2 burkar kokosmjölk á 400 g
8 portionsbitar laxfiléer
salt, peppar
250 g körsbärstomater
ca 300 g skalade räkor och/eller kräftstjärtar
1 påse bladspenat á 70 g
Skiva svampen, hacka löken och vitlöken. Fräs i lite olja i en stor kastrull. Vispa ihop ajvar och kokosmjölk och häll ner i kastrullen. Skär laxen i bitar och rör ner. Krydda med salt och peppar. Låt allt koka i ca 7 minuter. Halvera körsbärstomaterna. Ta av från värmen och rör ner tomater, räkor och kräftstjärtar. Rör ner bladspenaten vid servering.
Servera gärna med en klick crème fraiche.