Torskrygg med kantareller, bacon och smörsås
Datum: 2016-10-24 Tid: 11:59:00
Det var längesen vi lagade finmiddag men i lördags lyxade vi till det lite extra. Vi öppnade en flaska champagne i fredags och kände för att laga nåt som passade till finbubbel på lördagen. Hittade receptet i nån av mammas tidningar för ett tag sen och hade suktat sen dess. Väl värt väntan, så gott!
Torskrygg med kantareller, bacon och smörsås, 4 portioner
4 bitar torskrygg à 150 g
140 g tärnat bacon
½ gul lök
150 g rensade kantareller
salt, peppar
Smörsås
3 små schalottenlökar
2 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
150 g rumsvarmt smör
salt, peppar
Sätt ugnen på 175°C. Lägg torsken i en smord ugnsform. Salta och peppra. Stek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Skala och finhacka löken. Fräs lök och kantareller i smör. Blanda bacon, lök och kantareller och lägg ovanpå torsken. Täck över formen med aluminiumfolie och tillaga i mitten av ugnen i ca 18-20 minuter.
Gör under tiden smörsåsen. Skala och finhacka lökarna. Lägg dem i en kastrull, häll i vinet och låt allt koka ihop på svag värme i ca 10 minuter. Tillsätt grädde och låt blandningen koka upp. Vispa ner det mjuka smöret i klickar i grytan, såsen ska inte koka. Smaka av med salt och peppar.
Servera torsken med smörsåsen och förslagsvis broccoli- och morotspuré.
Kommentarer
Trackback