Den här fiskgrytan bjöd Christian och Elisabeth på när vi hälsade på dem i huset de hyrt på västkusten tidigare i sommar. Häromdan blev jag och Johan sugna på fiskgryta igen så jag letade upp receptet och lagade den själv, med några mindre justeringar. På västkusten åt vi limeaioli från den lokala fiskhandlaren, här hemma blev det en lättfixad vitlöksmajonnäs som inte alls blev så tokig. Jag hade i lite crème fraiche och yoghurt för att lätta upp den, tycker ofta att enbart majonnäs blir lite väl tungt. Receptet på grytan kommer ursprungligen från tidningen Buffé.
Fiskgryta med vitlöksmajonnäs, 4 portioner
400 g torsk-, sej- eller hokifilé
300 g laxfilé
1 liten purjolök
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1½ tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
3 dl torrt vitt vin
2½ msk fiskfond
3 dl grädde
2 dl crème fraiche
3 dl vatten
1 pkt saffran á ½ g
1 burk musslor á 150 g
150 g skalade räkor
Vitlöksmajonnäs
1½ dl majonnäs
½ msk crème fraîche
1 msk yoghurt/gräddfil/kvarg
2 vitlöksklyftor
1 tsk tomatpuré
1 tsk vitvinsvinäger
salt, cayennepeppar
Tina fisken om den är fryst. Skölj och strimla purjon, hacka löken. Smält lite smör i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs löken och purjolöken ett par minuter tills de blivit glansiga. Pressa i vitlöken. Rör ner tomatpuré, salt och örter. Låt fräsa ihop en stund. Tillsätt vin och fond. Koka ett par minuter. Rör sedan ner grädde, crème fraiche, vatten och saffran. Sjud i ca 15 minuter.
Skär fisken i kuber. Lägg ner i grytan och sjud i ytterligare ca 5 minuter tills fisken är färdig. Låt musslorna rinna av, Dra av kastrullen från plattan och rör ner räkor och musslor.
Vitlöksmajonnäsen: Blanda majonnäs, crème fraîche och yoghurt. Pressa i vitlöken, rör ner tomatpuré och vinäger. Smaka av med salt och cayennepeppar.
Servera grytan med vitlöksmajonnäs och bröd om man vill ha det. Extra gott med ett glas bubbel eller vitt vin till också. :)