Tips på fredagsmat kommer här! Eller ja, omelett funkar ju egentligen alla dagar i veckan, men vi åt det här i fredags och det kändes passande. Lätt att göra, ingredienser man ofta har hemma och så blir det riktigt gott förstås!
Ugnsbakad omelett med skink- och svampröra, ca 4 portioner
Omelett
5 ägg
1½ dl grädde
1 tsk oregano
salt, peppar
Fyllning
1 gul lök
150 g rökt skinka
150 g färska champinjoner
1 vitlöksklyfta
1-2 dl crème fraiche
salt, peppar
persilja
körsbärstomater
riven ost
Sätt ugnen på 200°C. Vispa ihop ingredienserna till omeletten och häll i en smord ugnsform. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter beroende på hur stor ugnsformen är. Omeletten ska nästan ha stannat helt.
Gör fyllningen under tiden omeletten gräddas. Hacka löken och fräs i lite olja. Skär skinka och champinjoner i bitar och stek tillsammans med löken. Pressa i vitlöken. Rör ner crème fraiche och låt koka ihop. Smaka av med salt, peppar och persilja.
Ta ut omeletten ur ugnen och höj värmen till 225°C. Fördela fyllningen ovanpå. Toppa med skivade körsbärstomater och strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills osten smält och fått fin färg.
Servera med sallad och en klick crème fraîche, gräddfil eller yoghurt.