Chiligryta
Datum: 2018-07-03 Tid: 08:22:00
Minns inte när jag gjorde den här chiligrytan första gången, men det är minst tio år sen. Hittade receptet i en gammal receptbok hos mina föräldrar där jag hade skrivit in massor av recept till mamma. Blev lite nostalgisk och kände att det var dags för den här goda chiligrytan igen, värmen till trots. Vi gjorde den vegetarisk den här gången och använde quorn istället för nötfärs. I originalreceptet ska det vara en burk vita bönor i tomatsås och en burk kidneybönor men vi körde på extra krossade tomater och bönmix istället.
Chiligryta, 4-6 portioner
600 g quornfärs eller nötfärs
1 gul lök
1 spetspaprika
2 vitlöksklyftor
3 burkar krossade tomater à 390 g (1-2 med chilismak)
1-2 burkar blandade bönor (t.ex. Icas bönmix med borlotti-, kidney- och cannellinibönor)
2 dl chilisås
1 dl vatten
1 msk kött- eller grönsaksfond
1 msk citronsaft
1-2 tsk spiskummin
salt, peppar
1 dl grädde eller crème fraiche
Bryn färsen i lite olja i en stor kastrull. Hacka lök och paprika och låt fräsa med. Pressa i vitlöken. Tillsätt krossade tomater, bönor, chilisås, fond, citronsaft och kryddor. Koka upp och låt sedan stå och puttra i ca 10 minuter. Rör sedan ner grädde eller crème fraiche för att runda av smaken. Smaka av med mer kryddor om det behövs.
Servera med en klick crème fraiche eller matyoghurt.
Kommentarer
Trackback