Kantarell- och skinkpaj (LCHF)
Datum: 2018-07-12 Tid: 08:59:00
Vi passade på att göra två pajer när vi ändå var igång, dels medelhavspajen och sen även den här kantarell- och skinkpajen. Fint att kunna ta upp förvällda kantareller ur frysen från förra höstens skörd. Pajfyllningar behöver man sällan något recept på, det är ju bara att slänga ner det man tycker är gott. Såhär gjorde vi i alla fall:
Kantarell- och skinkpaj, 4-6 portioner
Pajdeg
3 dl mandelmjöl
½ dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 krm salt
50 gram tärnat smör
1 ägg
ev. lite vatten
½ dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 krm salt
50 gram tärnat smör
1 ägg
ev. lite vatten
Fyllning
100 g förvällda kantareller
1 gul lök
200 g rökt skinka, strimlad
salt, peppar
persilja
Äggstanning
3 ägg
3 dl grädde
salt, peppar
Sätt ugnen på 175°C. Blanda de torra ingredienserna. Dela smöret i mindre bitar och rör ihop med de torra ingredienserna eller kör i matberedare tills allt blandats. Tillsätt ägg (och vatten om det behövs) och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en smord pajform. Nagga pajskalet med en gaffel och låt vila i kylen i ca 30 minuter. Förgrädda sedan pajskalet i 8-10 minuter till skalet fått lite färg. Höj sedan värmen till 200°C.
Förbered fyllningen under tiden. Fräs svampen i en kastrull i lite matfett tills all vätska försvunnit. Hacka löken och låt den fräsa med. Rör ner skinkan och smaka av med kryddorna. Fördela röran i det förgräddade pajskalet. Vispa ägg, grädde och kryddor till äggstanningen. Häll över äggstanningen och strö över riven ost. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter.
Servera med sallad.
Kommentarer
Trackback