Medelhavspaj (LCHF)
Datum: 2018-07-12 Tid: 08:48:00
Dammade av det här gamla receptet från studenttiden. Höftade ihop det här receptet då och gjorde den sedan ofta eftersom den blev så fantastiskt god! Vegetarisk dessutom. Den här gången gjorde jag med LCHF-botten vilket fungerar alldeles utmärkt. Testa!
Medelhavspaj, 4-6 portioner
Pajdeg
3 dl mandelmjöl
½ dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 krm salt
50 gram tärnat smör
1 ägg
ev. lite vatten
½ dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 krm salt
50 gram tärnat smör
1 ägg
ev. lite vatten
Fyllning
1 gul lök
150 g fetaost
3-4 msk hackade soltorkade tomater i olja
15 svarta oliver
1-2 nävar blandsallad (ruccola/mangold/bladspenat)
salt, peppar
Äggstanning
2 ägg
2 dl crème fraiche
1 tsk hackad basilika
salt, peppar
tomater
riven ost
1 gul lök
150 g fetaost
3-4 msk hackade soltorkade tomater i olja
15 svarta oliver
1-2 nävar blandsallad (ruccola/mangold/bladspenat)
salt, peppar
Äggstanning
2 ägg
2 dl crème fraiche
1 tsk hackad basilika
salt, peppar
tomater
riven ost
Sätt ugnen på 175°C. Blanda de torra ingredienserna. Dela smöret i mindre bitar och rör ihop med de torra ingredienserna eller kör i matberedare tills allt blandats. Tillsätt ägg (och vatten om det behövs) och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en smord pajform. Nagga pajskalet med en gaffel och låt vila i kylen i ca 30 minuter. Förgrädda sedan pajskalet i 8-10 minuter till skalet fått lite färg. Höj sedan värmen till 200°C.
Förbered fyllningen under tiden. Hacka löken och fräs den mjuk i lite matfett i en stekpanna. Dela oliverna och skölj salladen. Blanda lök, soltorkade tomater, oliver och sallad i en bunke. Smula ner fetaosten. Krydda med salt och peppar. Vispa ihop ägg och crème fraiche till äggstanningen. Krydda med basilika, salt och peppar. Fördela salladsblandningen i det förgräddade pajskalet och häll över äggstanningen. Lägg på skivade tomater och strö över riven ost. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter.
Servera med sallad.
Servera med sallad.
Kommentarer
Trackback