Indonesisk kycklinggratäng
Indonesisk kycklinggratäng, 4 portioner
500 g kycklingfilé
1 röd spetspaprika (eller vanlig paprika)
1 banan
3 dl vispgrädde
1 dl mango chutney
1 msk sambal oelek
1 vitlöksklyfta
1 msk curry
salt, peppar
Sätt ugnen på 200°C (varmluft). Dela kycklingfiléerna imindre bitar och lägg i en ugnsform. Strimla paprikan och bland med kycklingen. Skiva bananen och fördela ovanpå. Vispa grädden löst. Blanda med mango chutney och sambal oelek och pressa i vitlöksklyftan. Smaka av med curry, salt och peppar. Häll över kycklingen. Gratinera i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter eller tills kycklingen är genomstekt. Strö gärna över lite koriander vid servering.
Lax i apelsin- och citronsås
Lax i apelsin- och citronsås, 4 portioner
4 laxfiléer
0,5 purjolök
2 dl grädde/mjölk
5 dl crème fraîche
1,5 msk fiskfond
1 citron, skal
0,5 apelsin, saft och skal
0,5 dl hackad dill
salt, citronpeppar
ev. räkor
Sätt ugnen på 180°C varmluft. Ansa och skär purjolöken i tunna skivor och lägg i en ugnsform. Lägg laxbitarna över. Blanda grädde, crème fraîche, fond, finrivet skal från citron och apelsin, apelsinsaft samt dill i en skål. Krydda med salt och citronpeppar. Häll över laxen och tillaga i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
För lyxigare variant: toppa med räkor efteråt.