Kycklinggratäng med kokosmjölk och curry
Datum: 2020-09-18 Tid: 08:24:00
I söndags gjorde vi storkok hemma. Det blev en riktigt god kycklinggratäng som gjorde sig bra i matlådan. Johan öste på med curry, extra gott för någon med täppt näsa och nedsatt lukt- och smaksinne just nu.
Kycklinggratäng med kokosmjölk och curry, 6 portioner
1 kg kycklingfilé
3 morötter
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
125 g frysta sojabönor
2 burkar kokosmjölk
2 msk kycklingfond
2 msk mango chutney
1 msk curry
salt, peppar
riven ost
Sätt ugnen på 200 grader. Tina kycklingen om den är fryst. Skär i mindre bitar och stek runt om i lite matfett tills kycklingen fått fin färg. Lägg över i en ugnsform. Skala och slanta morötterna (delade i halvmånar pga Olivia). Hacka löken och vitlöken. Fräs grönsakerna tills morötterna mjuknat lite. Rör ner sojabönorna mot slutet. Häll över grönsakerna i formen. Krydda med salt och peppar. Häll kokosmjölken i en burk. Rör ner mango chutney och smaka av med curry, salt och peppar. Häll över i formen och strö över riven ost.
Ställ in gratängen i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills osten smält och fått fin färg.
Crêpes med kantarellstuvning
Datum: 2020-09-14 Tid: 09:51:00
För några veckor sen plockade vi kantareller och när Johan pratade om crêpes blev middagsvalet enkelt: crêpes med kantarellstuvning såklart!
Crêpes med kantarellstuvning, 4 st
4 ägg
2 dl grädde/mjölk/växtbaserat alternativ
1,5 msk fiberhusk
en nypa salt
Kantarellstuvning:
200 g förvällda kantareller
2 msk hackad lök (jag hade rödlök)
lite riven vitlök
1,5 dl grädde
3 msk färskost
1 msk hackad persilja
2 dl grädde/mjölk/växtbaserat alternativ
1,5 msk fiberhusk
en nypa salt
Kantarellstuvning:
200 g förvällda kantareller
2 msk hackad lök (jag hade rödlök)
lite riven vitlök
1,5 dl grädde
3 msk färskost
1 msk hackad persilja
salt, peppar
riven ost
riven ost
Vispa ihop ingredienserna till pannkakorna. Stek på medelvärme och lägg åt sidan. Sätt ugnen på 225 grader. Gör sedan kantarellstuvningen. Fräs kantareller och lök. Tillsätt vitlöken, slå på grädde och rör ner färskosten. Låt puttra ihop tills det tjocknat. Smaka av med salt, peppar och persilja.
Fördela stuvningen på varje pannkaka och rulla ihop. Lägg i en ugnsform och strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i 10-15 minuter tills osten fått fin färg.