De här kakorna hade mamma bakat när vi firade fars dag. Supergoda och sådär sega som jag gillar. Receptet kommer från
Fredriks fika.
Saffransrutor, 20 stycken
150 g smör
4 dl strösocker
3 ägg
0,5 g saffran
1 tsk vatten
4 dl vetemjöl
Topping
mandelspån
pärlsocker eller florsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en stor form på ca 20×30. Smält smöret och låt det svalna. Rör ner socker och ett ägg i taget. Blanda saffran med vatten för att få ut färg och smak. Tillsätt saffran och mjölet i kastrullen och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen, toppa med mandelspån och pärlsocker/florsocker och grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Känn med en sticka efter 25 minuter, den ska vara lätt kladdig i mitten. Låt kakan svalna och skär den sedan i rutor.