Fredagsfrossa
Datum: 2014-01-25 Tid: 12:23:00
Lugn fredagskväll igår framför På spåret. Vi öppnade en flaska Prosecco & styrde upp lite räkfrossa
med favorittillbehören: mango- & avokadosalsa med tomat & rödlök, vitlökssås & brieost. ♡
Lyxweekend i Göteborg
Datum: 2014-01-20 Tid: 18:00:00
Har en helt fantastiskt härlig helg att se tillbaka på! I lördags morse lastade jag och Johan in väskorna i bilen och begav oss mot Göteborg. Bara det att få åka till Göteborg tillsammans – och sen även få åka hem ihop igen – var en ny och trevlig upplevelse. Från början var det tänkt att vi "bara" skulle till Göteborg för att gå på champagneprovning (fick det i julklapp av Johan förrförra året) och bo i min lägenhet, men mannen hade överraskat med att boka in oss en natt i ett superior room på ett fyrstjärnigt hotell (Rica Hotel No. 25), där vi även möttes av vin, choklad och frukt på rummet när vi kom (VIP-paket). ♥ Som om inte det vore nog hade vi dessutom bokat bord på Linnéa Art Restaurant i deras fine dining-avdelning. De ringde från restaurangen tidigare i veckan och undrade om vi hade några allergier och om vi hade hunnit kika på menyn än. De har två avsmakningsmenyer att välja mellan, vi valde den mindre av dem. Den middagen förtjänar ett eget inlägg så får skriva om det vid ett senare tillfälle.
Champagneprovningen då? Jo, det var riktigt bra! Kvinnan som höll i den var jätteduktig och vi gick därifrån betydligt klokare. Fick bl.a. lära oss hur man kan känna skillnad på champagne och mousserande vin.
Välkomstpaketet.
Champagneprovningen. Fyra glas, varav tre var riktig champagne och ett mousserande vin.
Vi fick inte veta vilket som var vilket förrän i slutet, efter att vi smakat på alla, men jag & Johan
gissade rätt. När man fick smaka och jämföra på flera olika samtidigt kände man verkligen
stor skillnad mellan dem och ett av dem utmärkte sig från de andra – det mousserande vinet.
Och det bästa av allt med att bo på hotell: hotellfrukosten! Riktigt bra, med äggröra, bacon, köttbullar,
korv, pannkakor, kokt ägg, fil, yoghurt, nötter (♥) och frön, frukt, rökt lax, ost (brie & ädelost), bröd,
croissanter, massor av pålägg som skinka, salami, kalkon, ost, leverpastej, marmelad, grönsaker,
juice, smoothies, kaffe, te i lösvikt... Allt man kunde önska sig! Blev så mätt att jag inte var hungrig
igen förrän sent på kvällen, när vi var tillbaka i Arvika. Gäller att passa på att äta när man kan ;)
Currydoftande köttfärsgratäng med vitkål
Datum: 2014-01-17 Tid: 11:17:00
Vardagsmat när det är som bäst. Vitkål är billigt och gratänger är smidiga eftersom man kan slänga i lite vad som helst utifrån vad som finns i kylen. Som fetaost och mozzarella t.ex., då blir det extra gott!
Currydoftande köttfärsgratäng med vitkål, 3-4 portioner
½ vitkålshuvud
500 g köttfärs
1 gul lök
4 stora färska champinjoner
2-3 vitlöksklyftor
1 dl grädde
1 msk soja
1 tsk oxfond
1 tsk torkade örter (t.ex. basilika, timjan, oregano)
1 tsk curry
salt, peppar
skivade tomater
ev. fetaost el. mozzarella
riven ost
Sätt ugnen på 200°C. Skär vitkålen i mindre bitar och fräs i smör i en stekpanna tills den mjuknar. Häll över i en smord ugnsform och ställ in i ugnen. Hacka löken och skiva champinjonerna. Stek tillsammans med köttfärsen. Pressa i vitlöken. Tillsätt grädde, soja och fond och kryddor. Smaka av.
Ta ut formen ur ugnen. Häll i köttfärsröran och blanda med vitkålen. Lägg på skivade tomater (mozzarella/fetaost) och strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter, tills osten smält och fått fin färg.
Servera med sallad och en klick yoghurt.
Mozzarellagratinerad oxfilé
Datum: 2014-01-16 Tid: 09:48:00
Vi åt ju som sagt oxfilé på nyår, som så många andra. Äter det så sällan annars och tackar aldrig nej till en riktigt fin köttbit. Det blev ju en hel över också, och så var vi dessutom bjudna till Johans pappa på födelsedagsmiddag där det bjöds på – hör och häpna – oxfilé med kantarellstuvning. Vi åt alltså oxfilé i fyra av fem dagar... Så visst, lite less kanske jag blev till slut, och började sukta efter nåt med fisk. Hur som helst kan man ju faktiskt variera sig lite med oxfilé också. På nyårsafton åt vi ju oxfilé med kantarellsås, men nån dag senare slängde vi i stället in oxfilén i ugnen med ett lager mozzarella ovanpå och gratinerade tills osten smält och fått fin färg. Gott!
Och så kom vintern...
Datum: 2014-01-14 Tid: 16:28:00
2014 och bilder från nyårsafton
Datum: 2014-01-10 Tid: 17:40:00
Nu var det visst över en månad sen jag skrev sist. Nytt år har det hunnit bli, och jag har påbörjat min allra sista termin på logopedprogrammet. Till sommaren är jag färdigutbildad och får min legitimation! Sista mars kommer jag dessutom att lämna över nycklarna till lägenheten i Göteborg och bli sambo på heltid. Kommer att pendla till Göteborg och låna någons soffa att sova på de fåtal dagar jag kommer behöva vara på plats. Känns overkligt att det enda som återstår är examensarbetet, och jag och Malin har kommit igång fint. I skrivande stund sitter jag faktiskt med ett glas rött och kvällspluggar lite, i väntan på att Johan ska komma hem från gymmet. Det har ju såklart hunnit hända en hel del sen sist jag skrev, bl.a. födelsedags-, jul- och nyårsfirande. Tänkte bjuda på några bilder från nyårafton, som firades tillsammans med tre av Johans killkompisar och deras respektive. Klassisk parmiddag alltså. Vi var hemma hos oss och hade delat upp matlagningen/drickan mellan paren. Var en väldigt trevlig kväll som inleddes med bubblande hallonfördrink och fortsatte med god mat, sällskapsspel, bubbel, nyårspussar... Först vid 5 kom vi i säng. Lite såhär såg det ut:
Dukningen gick i lila och silver. De stiliga servettkuverten fixade jag med hjälp av svarta och lila servetter.
Förrätten hade Elisabeth och Christian fixat. Räksoppa à la Mannerström. Så god!
Huvudrätten stod jag och Johan för. Oxfile med kantarellsås, örtbakade tomater, sparris och sallad.
Till efterrätt bjöd Kristin och Johan på vit chokladmousse och kaffe med Baileys.