Kokosgröt
Datum: 2017-08-29 Tid: 07:45:00
Under semestern ändrade jag mina frukostvanor. Från att tidigare ha ätit fil med äpple, frön och nötter tog jag mig äntligen i kragen och provade det här med att göra LCHF-gröt. Experimenterade mig fram tills jag blev nöjd med både smak och konsistens och nu är jag fast i grötträsket verkar det som. :) Min variant är dessutom paleovänlig om man låter bli att toppa med yoghurt. Så här gör jag:
Kokosgröt, 1 portion
1 ägg
1½ dl mandelmjölk
1-2 msk solroskärnor
1 krm kardemumma
1 nypa salt
1 msk chiafrön
1 msk kokosflingor
2-3 msk kokosmjöl
1 tsk fiberhusk
Knäck ägget i en kastrull och tillsätt mandelmjölken. Värm på medelhög temperatur under kraftig vispning, så att det inte bränner fast i botten. Ha i övriga ingredienser, vispa samman och sänk värmen. Låt puttra ihop till önskad konsistens.
Toppa med sånt du gillar. Min favorittopping består av frön, hackade nötter, bär och rysk eller grekisk yoghurt blandad med vaniljpulver, sen häller jag på mandelmjölk.
Fiskgryta med vitlöksmajonnäs
Datum: 2017-08-09 Tid: 11:00:00
Den här fiskgrytan bjöd Christian och Elisabeth på när vi hälsade på dem i huset de hyrt på västkusten tidigare i sommar. Häromdan blev jag och Johan sugna på fiskgryta igen så jag letade upp receptet och lagade den själv, med några mindre justeringar. På västkusten åt vi limeaioli från den lokala fiskhandlaren, här hemma blev det en lättfixad vitlöksmajonnäs som inte alls blev så tokig. Jag hade i lite crème fraiche och yoghurt för att lätta upp den, tycker ofta att enbart majonnäs blir lite väl tungt. Receptet på grytan kommer ursprungligen från tidningen Buffé.
Fiskgryta med vitlöksmajonnäs, 4 portioner
400 g torsk-, sej- eller hokifilé
300 g laxfilé
1 liten purjolök
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1½ tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
3 dl torrt vitt vin
2½ msk fiskfond
3 dl grädde
2 dl crème fraiche
3 dl vatten
1 pkt saffran á ½ g
1 burk musslor á 150 g
150 g skalade räkor
Vitlöksmajonnäs
1½ dl majonnäs
½ msk crème fraîche
1 msk yoghurt/gräddfil/kvarg
2 vitlöksklyftor
1 tsk tomatpuré
1 tsk vitvinsvinäger
salt, cayennepeppar
Tina fisken om den är fryst. Skölj och strimla purjon, hacka löken. Smält lite smör i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs löken och purjolöken ett par minuter tills de blivit glansiga. Pressa i vitlöken. Rör ner tomatpuré, salt och örter. Låt fräsa ihop en stund. Tillsätt vin och fond. Koka ett par minuter. Rör sedan ner grädde, crème fraiche, vatten och saffran. Sjud i ca 15 minuter.
Skär fisken i kuber. Lägg ner i grytan och sjud i ytterligare ca 5 minuter tills fisken är färdig. Låt musslorna rinna av, Dra av kastrullen från plattan och rör ner räkor och musslor.
Vitlöksmajonnäsen: Blanda majonnäs, crème fraîche och yoghurt. Pressa i vitlöken, rör ner tomatpuré och vinäger. Smaka av med salt och cayennepeppar.
Servera grytan med vitlöksmajonnäs och bröd om man vill ha det. Extra gott med ett glas bubbel eller vitt vin till också. :)