Vegetarisk vitkålsgratäng
Datum: 2019-02-27 Tid: 12:57:00
Det blir allt mer vegetariskt hemma. Kan verkligen rekommendera sojafärsen från Anamma, godare än nötfärs! Använde den för att göra en rejäl laddning vitkålsgratäng förra veckan. Finns ett liknande recept på vitkålsgratäng på bloggen sedan tidigare men här är en annan variant.
Vegetarisk vitkålsgratäng, 6 portioner
500 g vegofärs
½ vitkålshuvud
1 gul lök
2 morötter
2 vitlöksklyftor
2 msk soja
1 burk kokosmjölk
2 msk mango chutney
1 tsk grön currypasta
curry
salt, peppar
riven ost
Sätt ugnen på 225°C. Skär vitkålen i mindre bitar och stek i lite olja tills den mjuknat lite. Häll över i en ugnsform och ställ in i ugnen. Hacka under tiden lök och skiva morötterna. Stek tillsammans med färsen. Pressa i vitlöken och ha i soja, kokosmjölk, mango chutney och currypasta. Låt koka ihop. Krydda med curry, salt och peppar efter behag.
Ta ut formen med vitkål ur ugnen och blanda ner färsröran. Strö över riven ost och gratinera i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills osten smält och fått lite färg.
Socker- och glutenfri pepparkakskladdkaka
Datum: 2019-02-01 Tid: 04:13:00
Min älskade dotter är här! 19/1, två veckor för tidigt och med en väldig fart, kom hon till världen. Helt underbar och utan veckan det bästa som hänt mig! ♥ Besöken har avlöst varandra sen dess, många som längtat efter henne... När farmor och plastfarfar hälsade på igår kväll hade jag gjort en pepparkakskladdkaka. Görs med fördel dagen innan, hade behövt stå till sig lite till och lär va ännu godare i morgon.
Pepparkakskladdkaka
4 ägg
1½ dl sötströ
150 g smör
2½ dl mandelmjöl
2 msk kakao
1 msk pepparkakskryddor
1 tsk vaniljpulver
Sätt ugnen på 200°C. Vispa ägg och sötströ fluffigt i några minuter med elvisp. Smält smöret och blanda ner i äggvispet. Blanda de torra ingredienserna och vispa ner i smeten så det blandas ordentligt. Häll över i en smord form med löstagbar kant (jag använder bakplåtspapper i botten och smörar kanten) och grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Håll koll, sätt först på 10 minuter. Kakan ska inte ha stelnat helt men heller inte vara för dallrig.
Låt stå kallt några timmar så den stelnar innan servering, gärna över natten. Servera med grädde.