Marabou Orient
Datum: 2011-08-30 Tid: 20:44:03
Titta vad jag hittade på Netto idag! Var ju bara tvungen att köpa med mig hem, särskilt när den inte kostade mer än 13 kr. Hade ingen aning om att den här ens existerade så det var med spänd förväntan jag satte tänderna i den förut. Pistagesmaken kände jag inte av särskilt mycket, men dadlarna kändes desto mer. Blir kanske lite väl sötsliskigt i längden, i och med att dadlar är väldigt söta i sig. Annars påminde den en hel del om Frukt & Mandel. Ingen smaksensation direkt, men inte äckligt heller. Helt okej med andra ord. Det är ju trots allt choklad vi pratar om...
Chilimarinerad kycklingfilé
Datum: 2011-08-29 Tid: 20:34:07
Förra torsdan efter jobbet lunchade jag som sagt med tjejerna på Sunday's. Tog en pastasallad med chilimarinerad kycklingfilé och honung/rödlök-dressing. Så god! Det var förra veckan det...
Idag började skolan igen. Kära återseenden, kramkalas och en timmes introduktion om nya terminen. Efteråt blev det fika med tjejerna nere på Linné. Sen in till stan för att uträtta ärenden. Köpte Västtrafikkort (poff, så var jag 900 kr fattigare) och kalender, la undan nya jeans (eftersom jag upptäckte att de jag hade på mig visst var trasiga...) och suktade efter en steghylla på Village.
Arvika - Göteborg
Datum: 2011-08-28 Tid: 00:41:42
Nu är jag tillbaka i Göteborg. Som jag saknat min lägenhet! Det var så skönt att få se den igen. Vi lämpade av alla väskor, sen tog vi en tur till Ikea och Ica Maxi för att storhandla. Jag känner mig fattig, men blir glad när jag ser alla fina saker. Har glömt att berätta att jag fått en ny kärlek också. Tidigare i veckan köpte jag och Karin en varsin iPhone. Love at first sight! (Ja, okej, nästan i alla fall...)
Andra saker jag hann med innan jag lämnade Arvika var att säga hej då till några av mina fina vänner. Jag och Mattias mötte upp på Sunday's och drack kaffe i solen i över två timmar. Bevittnade hur en bil körde in i en lastbil och blev alldeles förskräckt när Mattias berättade att han aldrig ätit på Pizza Hut. Inte okej! Sen lunchade jag även med tjejgänget en sista gång, bilder på det kommer i morgon. Nu ska jag krypa ner i sängen och försöka landa lite...
Andra saker jag hann med innan jag lämnade Arvika var att säga hej då till några av mina fina vänner. Jag och Mattias mötte upp på Sunday's och drack kaffe i solen i över två timmar. Bevittnade hur en bil körde in i en lastbil och blev alldeles förskräckt när Mattias berättade att han aldrig ätit på Pizza Hut. Inte okej! Sen lunchade jag även med tjejgänget en sista gång, bilder på det kommer i morgon. Nu ska jag krypa ner i sängen och försöka landa lite...
Tjejmiddag hos Sarah
Datum: 2011-08-26 Tid: 00:10:15
I måndags var jag bjuden till Sarah på mys tillsammans med resten av tjejgänget.
Såhär fint hade hon gjort i ordning när vi kom dit.
Carro & Karin.
Emily & Elin Ö, som precis kommit hem från Grekland (fusk!).
Elin W och Carro.
Suddig bild på Sarah och Walle.
Vi hade ingen aning om att vi skulle bli bjudna på mat, men Sarah hade fixat supergod kantarellpaj med kantareller
som plockats tidigare samma dag, en fräsch sallad och baguetter, knäckebröd, smör och ost.
Ingen var gladare än jag, för som jag längtat efter kantareller! Sen var jag lite rädd att det, i smyg, var VM i ost,
så jag lassade på några extra skivor. The more the merrier!
Efter maten blev det kaffe och frozen cheesecake.
Alltid lika gott!
Hamnfestlördagen 6/8
Datum: 2011-08-23 Tid: 09:20:22
Suddig men glad.
Ett litet bildregn från den sista riktiga sommarfesten. Riktigt bra kväll!
Köttfärssås med messmör
Datum: 2011-08-21 Tid: 12:56:47
Köttfärssås och spaghetti hör ju verkligen till klassikerna. Det är en sån där rätt som alla kan göra, som alla har en egen variant på och som väldigt sällan blir likadan från gång till gång. Jag har ledsnat lite på den tomatbaserade köttfärssåsen; i vanliga fall brukar jag va väldigt sparsam med både krossade tomater och tomatpuré. Så fick jag höra talas om min kompis Mirjas mammas köttfärssås med messmör. Jag älskar messmör, har alltid gjort och kommer med största säkerhet alltid att göra. Hörde av mig till Mirja, fick receptet (utan måttangivelser) och började stöka i köket. Nu vet jag ju inte hur originalet smakar, men min variant blev riktigt god! Har egentligen ingen större koll på hur mycket jag hade i av allt, man får smaka sig fram. Jag använde dessutom nästan ett kilo köttfärs (plus att det dessutom var ett bra tag sen jag lagade till det här), så måtten jag angivit är bara en liten fingervisning. Men testa att göra köttfärssås med messmör nästa gång – det blir supergott och smakar lite vilt! Vill man förstärka det ytterligare kan man dessutom använda sig av älgfärs.
Tack Mirja (och Kristina) för receptet!
Köttfärssås med messmör, 4 portioner
ca 400 g köttfärs
1 gul lök
4 msk mjöl
1 köttbuljongtärning el. 3-4 msk fond
2 dl vatten
½ dl ketchup
1 msk soja
2 msk grädde
3 msk messmör
salt, vitpeppar
Bryn köttfärsen i en stekpanna eller traktörpanna. Hacka eller riv löken och fräs tillsammans med färsen. Rör ner mjöl och bryn en stund så att mjölsmaken försvinner. Smula ner köttbuljongtärningen (eller ha i fond), häll i vatten och koka upp. Rör ner ketchup, soja, grädde och messmör efter tycke och smak. Låt puttra samman lite. Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera med pasta.
ca 400 g köttfärs
1 gul lök
4 msk mjöl
1 köttbuljongtärning el. 3-4 msk fond
2 dl vatten
½ dl ketchup
1 msk soja
2 msk grädde
3 msk messmör
salt, vitpeppar
Bryn köttfärsen i en stekpanna eller traktörpanna. Hacka eller riv löken och fräs tillsammans med färsen. Rör ner mjöl och bryn en stund så att mjölsmaken försvinner. Smula ner köttbuljongtärningen (eller ha i fond), häll i vatten och koka upp. Rör ner ketchup, soja, grädde och messmör efter tycke och smak. Låt puttra samman lite. Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera med pasta.
Bacon- och avokadosallad
Datum: 2011-08-19 Tid: 12:40:35
Avokado, bacon, champinjoner, kalamataoliver, sallad, tomat, gurka, rödlök, paprika & aioli.
I wish my brain had a map to tell me where my heart should go
Datum: 2011-08-19 Tid: 12:26:48
Nu är jag tillbaka i Arvika igen. And God, how I wish I wasn't...
Ledighet
Datum: 2011-08-16 Tid: 01:04:25
I lördags gjorde jag min sista dag (enligt schemat...) på jobbet för den här sommaren. Kändes nästan lite vemodigt... På kvällen firade jag och min bästa vän Karin, som också jobbat klart sina sju veckor, med vin och en massa annat gott. Hade på en dålig film i bakgrunden och bara tyckte att livet var härligt i största allmänhet. De senaste veckorna har jag varit oförskämt glad. Sådär att jag nästan gått och väntat på att det ska totalförändras och sluta i ändlösa tårfyllda nätter. Men molnen bär fortfarande...
I morgon åker jag till Stockholm och blir förhoppningsvis ännu gladare. Det ni!
Tunnbrödsrulle med pepparrot
Datum: 2011-08-14 Tid: 10:32:04
Under en period i sommar åt jag knappt nåt annat än det här.
Coffee to go
Datum: 2011-08-12 Tid: 02:16:52
I tisdags åkte jag och mamma på en spontantripp till Karlstad. Internet tyckte det var passande att krångla när jag skulle köpa biljett, och eftersom vi redan var stressade hann jag inte utan fick köpa på tåget i stället. Vilket visade sig kosta 100 kr extra. Bra där! Kul att pröjsa 160 kr för enkel väg till Karlstad... Särskilt när vi bara var där i några timmar. Hittade en bok av en av mina favoritförfattare i alla fall. Höjdpunkten var ändå när vi väntade på tåget hem och satt på en bänk på perrongen och njöt av solen. Det känns i luften att sommarens sista dagar är räknade och att hösten är på ingång. Som vanligt har det gått alldeles för fort, och på lördag gör jag (enligt schemat...) sista jobbdagen för den här sommaren. Sen väntar två veckors ledighet innan skolan drar igång igen. De två veckorna ser ut att fyllas med en Stockholmsvisit, hej då-fest, personalfest och en hel del andra avsked. Måste trycka in lite skolarbete också, men det tar minst sagt emot...
Jag undrar hur länge molnet jag går på kommer finnas kvar.
Det är lite skrämmande att känna sig såhär glad.
Det är lite skrämmande att känna sig såhär glad.
Kryddig äppelpaj
Datum: 2011-08-09 Tid: 01:07:46
För ett tag sen blev jag tillfrågad att testbaka en paj från Arla. Jag valde att göra kryddig äppelpaj {länk} med egna äpplen från äppelträdet i trädgården. Insåg mitt uppe i allt att jag inte hade några hasselnötter hemma, utan i stället tog jag hälften solroskärnor och hälften hackade mandlar. Blev ett riktigt fint crunch! (Och smuldegen är god att äta som den är...) Pajen lever dessutom upp till sitt namn – den är verkligen kryddig! Tummen upp från mig, och extra plus för att den var så enkel att göra.
Kryddig äppelpaj, 4-6 portioner
4 äpplen
½ dl strösocker
1 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1 krm mald muskotnöt
Smuldeg
150 g kallt smör
1 dl hasselnötter el. solroskärnor
3 dl vetemjöl
½ dl strösocker
Sätt ugnen på 225°C. Hyvla smöret och grovhacka nötterna till smuldegen. Lägg alla ingredienser till degen i en bunke. Arbeta ihop till en smulig deg. Kärna ur och riv äpplena grovt. Blanda med socker och kryddor. Lägg äppelblandningen i en smord ugnssäker form, ca 22 cm i diameter. Fördela smuldegen ovanpå. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min.
Låt svalna något och servera med lättvispad vaniljsås.
P.s. Säg inget till pappa, men jag och mamma norpade några blommor från hans älsklingar att dekorera med.
Kryddig äppelpaj, 4-6 portioner
4 äpplen
½ dl strösocker
1 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1 krm mald muskotnöt
Smuldeg
150 g kallt smör
1 dl hasselnötter el. solroskärnor
3 dl vetemjöl
½ dl strösocker
Sätt ugnen på 225°C. Hyvla smöret och grovhacka nötterna till smuldegen. Lägg alla ingredienser till degen i en bunke. Arbeta ihop till en smulig deg. Kärna ur och riv äpplena grovt. Blanda med socker och kryddor. Lägg äppelblandningen i en smord ugnssäker form, ca 22 cm i diameter. Fördela smuldegen ovanpå. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min.
Låt svalna något och servera med lättvispad vaniljsås.
Räkfrossa 2011
Datum: 2011-08-07 Tid: 11:02:38
Flacken hade solen i ögonen.
Mitt emot satt Karin och jag, nyjobbade och småslitna.
Vi beställde in en flaska vitt (inte Jacob's Creek, utan ett annat som tyvärr var lite för sött för min smak).
The good stuff!
Flacken skalade räkor som om han aldrig hade gjort nåt annat.
Och så här lugnt och fint kluckade vattnet bredvid oss.
I onsdags var jag på räkfrossa med mina bästa vänner. Vi hade jättetur med vädret, det var verkligen en helt perfekt sommarkväll! Och maten sen... Hade längtat så efter räkor, ostbricka och massor av god frukt. Hamnade i ett härligt paltkoma (eller hur var det nu man skulle säga om man faktiskt inte äter palt, lasagnesvacka?) efteråt, som sig bör. Såhär skulle man ha det oftare!
Sommarkyckling
Datum: 2011-08-04 Tid: 11:49:55
Här kommer ett vältummat recept som jag nästan hade glömt bort att jag hade. Det var för några veckor sen när mamma ringde mig på jobbet och sa att hon hade tagit upp kycklingfiléer men inte riktigt visste vad hon skulle göra av dem som jag kom att tänka på det här gamla receptet. Mamma nappade direkt och när jag kom hem från jobbet stod maten på bordet. Att bo hemma under sommaren kan verkligen ha sina fördelar. Och såsen? Jo då, den är minst sagt skedätarvänlig.
Sommarkyckling, 4 portioner
4 kycklingfiléer
peppar
2 vitlöksklyftor
2½ dl grädde
1 hönsbuljongtärning
2 tsk fransk senap (dijon)
½ dl grovhackad gräslök
¼ gurka
½ pkt bacon
Dela filéerna i lite mindre bitar. Krydda med lite peppar. Bryn dem runt om i smör i en stekpanna. Blanda grädde, smulad buljongtärning, senap, hackad vitlök och gräslök i en vid panna. Lägg i kycklingen. Låt koka under lock i ca 10 minuter. Skär gurkan i skivor och halvera dem. Strimla bacon och stek det knaprigt. Låt rinna av.
Rör ner gurkan i såsen vid servering och strö över bacon. Servera med kokt färskpotatis.
Mario & Luigi
Datum: 2011-08-02 Tid: 09:29:05
För ett tag sen hade jag och Karin vår årliga TV-spelskväll. ♥ Då såg det ut såhär.
Hur skulle man annars ha en chans att rädda prinsessan?