De senaste veckorna...
Datum: 2012-12-30 Tid: 11:04:00
Hjälp vad tiden går fort när man har roligt! Har hunnit med en massa sen sist: gått S-HLR-utbildning, gjort klart ett projektarbete och sagt hejdå till skolan för i år, blivit hämtad i Göteborg och kommit hem till Arvika, varit på julbord med familjen, haft julmys med tjejgänget, blivit ett år äldre och druckit roséchampagne, firat jul, spelat sällskapsspel i massor, vunnit på triss x 2 (haha!), blivit bjuden på lunch, druckit vin, haft kex- och ostkväll med min bästa vän, fikat, druckit kopiösa mängder kaffe, tentapluggat, frossat i frukt, pussats... Varit några fantastiskt fina veckor och det bästa är att det inte är slut riktigt än. Idag kommer mina föräldrars bästa vänner hit från Småland för att fira nyår. Själv ska jag fira nyår på annat håll. Och eftersom jag lyckats träffa en så fin kille behöver jag inte ens laga mat. Får luta mig tillbaka och sippa bubbel i stället tillsammans med min bästis. Den lyxen. ♥
Julknyt med tjejerna. Glögg med russin & mandlar, pepparkakor, kex & ost, choklad, kola, hallonbräck,
saffransskorpor, skumtomtar, julmust, chips, ostbågar, melon, ananas, mango. Och en omgång TP på det!
Födelsedagen. Klocka från Daniel Wellington, middag i form av fläskfilégryta med bl.a. soltorkade tomater
På kvällen blev jag bortskämd med champagne, fina blommor & ett silverhalsband från Efva Attling. ♥
På julafton hade vi som vanligt gjort fantastiskt god mat. Lyxsalladen {länk} gjorde comeback i ny tappning
där fänkålen uteslöts, och apelsin & granatäpple ersattes med clementin & vanligt äpple. Årets nykomling
blev laxröran på knäckesticks, och så varmrökt lax med hjortronsås. Såå gott! Sen fanns det såklart
Janssons frestelse, köttbullar, prinskorv, revbensspjäll osv, men det varma hamnade på tallrik nummer två.
Glöggkväll
Datum: 2012-12-08 Tid: 11:58:54
Uppdukat bord med godsaker.
Skumtomte med äppelsmak, mozartkula, lussekatt, pepparkaka med ädeloströra,
och så en av Lindas otroligt goda mandelmusslor med punschgrädde och röda vinbär.
Förra veckan, som en avslutning på praktiken och försmak på advent, var det glöggkväll med tjejgänget. Alla hade med sig nåt att bjuda på: mozartkulor, pepparkakor, ädeloströra, choklad, polkagrisar, lussekatter, skumtomtar, mandelmusslor, clementiner och så glögg förstås. Vi kalasade på massa gott à la julen, poppade jullåtar och testade årets glöggsmak från Blossa: Yuzu Ingefära. Den var riktigt god, men tyckte egentligen inte att den smakade nåt särskilt utan mer bara som en typiskt god vitvinsglögg. Hade nog förväntat mig lite mer framträdande smaker...
1:a advent
Datum: 2012-12-03 Tid: 21:02:00
I lördags började julkalendern, igår var det första advent och idag – äntligen – kom snön till Göteborg. Vaknade till snöfall och blev glad som ett barn på julafton. Efter fyra timmars föreläsning åkte jag in till stan och köpte de två ljuslyktorna på nedersta bilden. Hade fått en mystisk sms-avi om ett paket från Bluebox att hämta ut. Visste ju att jag själv inte hade beställt nåt. Visade sig vara en liten adventspresent från Johan: ett fint litet kort och Kusmi-te. Det här med distans är kanske inte alldeles fruktansvärt precis hela tiden...
Ädelostgratäng med fläskfilé
Datum: 2012-12-02 Tid: 10:16:00
Den här goda gratängen gjorde jag och mamma sist jag var i Arvika. Receptet hittade vi i en LCHF-tidning. Var ju ganska givet på förhand att den skulle bli god, med tanke på ingredienserna den innehåller. Broccoli, bacon, ädelost... Och så fläskfilé förstås. Bara massor av godsaker som passar fint ihop. Perfekt helgmat!
Ädelostgratäng med fläskfilé, 4 portioner
500 g broccoli
1 vitlöksklyfta
500 g fläskfilé
1 paket bacon
2 dl crème fraîche
2 dl vispgrädde
170 g ädelost
500 g broccoli
1 vitlöksklyfta
500 g fläskfilé
1 paket bacon
2 dl crème fraîche
2 dl vispgrädde
170 g ädelost
Sätt ugnen på 225 grader. Skär broccolin i buketter och koka dem lätt (eller använd djupfryst tinad broccoli). Lägg i en ugnsfast form. Hacka vitlöken och fräs den i smör. Skär fläskfilén i bitar och låt steka i vitlökssmöret. Lägg det stekta ovanpå broccollin. Skär bacon i bitar och knaperstek. Lägg det sedan tillsammans med det andra i den ugnsfasta formen. Blanda creme fraiche och grädde i en kastrull. Smula ner ädelost och låt det hela smälta ihop. Häll såsen över broccolin och fläskfilén och ställ in i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Servera med pasta eller potatis och/eller sallad.