Coffeeholic?
Datum: 2012-10-29 Tid: 10:38:42
Efter fyra veckors praktik med en ökad dos av det dagliga intaget av kaffe börjar jag känna av en viss abstinens...
Bilden är från när min barndomskompis Mattias var i stan för två helger sen och vi fikade på Le Pain Français.
Chilimarinerad lax med saffranssås
Datum: 2012-10-24 Tid: 22:53:00
Har inte gått under jorden, bara haft en himla massa annat för mig den senaste tiden. För att nämna några saker: Träffat en barndomskompis och kikat på en basketmatch i damligan, träffat en röstlogoped och jobbat med den egna rösten, haft besök, ätit finmiddag på restaurang... Och haft praktik förstås! I morgon är det sista dagen. Känns faktiskt lite sorgligt. Lite skönt också.
Hur som helst, när jag var hemma hos mina föräldrar i Arvika förra gången testade vi ett nytt recept som mamma blivit tipsad om av sin kollega. Lax förstås. I en grymt god sås! Kanske låter som en konstig kombination med chili, saffran, räkor och dill, men det blev verkligen en riktig hit. Rekommenderas varmt!
Chilimarinerad lax med saffranssås, 4 portioner
4 laxfiléer
Marinad
½ dl sweet chilisås
1½ msk olivolja
1 vitlöksklyfta, pressad
2 tsk Santa Maria Seafood & Fish
1 nypa socker
salt, peppar
Saffranssås
1 rödlök
1 rödlök
½ röd chili
1 vitlöksklyfta
2 burkar crème fraîche saffran & tomat
1 hönsbuljongtärning
1 knippe dill
300 g räkor
salt, peppar
Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Lägg laxen i en påse och häll över marinaden. Gnid in fisken ordentligt och lägg in i kylen i ca 1h.
Sätt ugnen på 200°C. Lägg laxen på en plåt klädd med baplåtspapper. Ställ in i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter, eller tills laxen är färdig. Gör under tiden såsen. Hacka rödlök, chili och vitlök. Fräs i en stekpanna i lite matfett. Häll på crème fraîchen och smula ner hönsbuljongen. Låt koka en stund. Ta av från plattan och lägg i dill och räkor precis innan servering.
Servera laxen tillsammans med såsen, potatis och sallad.
Pajvkäll med tjejerna
Datum: 2012-10-19 Tid: 11:31:00
Förra fredagen var jag på pajkväll med några av mina fina klasskompisar. Det var knytkalas där alla hade med sig antingen en matpaj eller efterrättsspaj. Jag bidrog med en ananaspaj {länk}. Det fanns även äppelpaj och fryst citrontårta (vi kan låtsas att det var en paj...), och så matpajerna förstås. Fyra olika, bl.a. kycklingpaj med mango chutney (bilden i vänstra hörnet). Så gott! Som avslutning på kvällen körde vi SingStar och skrålade som aldrig förr till gamla goa 90-talshits. Såna där som man skäms lite för att man (fortfarande...) kan texten till...
Slimfood-sallad
Datum: 2012-10-17 Tid: 23:29:51
Bästa "komponera din egen sallad"-stället i Göteborg hittar man i Nordstan. Slimfood ♥
Morning routine
Datum: 2012-10-13 Tid: 10:38:30
Mârtenshelgen i Arvika
Datum: 2012-10-11 Tid: 09:46:00
Idag är jag ledig från praktiken eftersom min handledare är bortrest. Perfekt timing nu när vädret är så underbart! Ska passa på att njuta av klarblå himmel och krispig höstluft. Ska visst inte ens blåsa, vilket det alltid gör annars i Göteborg.
Förra torsdagen efter praktiken tog jag tåget hem till Arvika för den årliga mârtenshelgen (torgmarknad). Vädret var lika fantastiskt då som det är nu. Det blev en hel del kära återseenden, skogspromenader, god mat och fest – och nougat förstås!
Lunch på da Matteo
Datum: 2012-10-08 Tid: 21:20:00
Förra veckan mötte jag upp Malin efter praktiken för att catcha upp och äta lite god mat. Vi försöker beta av så många ställen som möjligt i Göteborg och den här gången föll valet på da Matteo på Vallgatan. Jag tog färskpotatissallad med syrad lök och äpple, kyckling, dressing och bröd. Så gott! Malin åt en surdegssmörgås med brie, salami och kronärtskocka som också var jättegod. Mysigt ställe dessutom. Dit kommer vi absolut gå fler gånger!
Första praktikveckan
Datum: 2012-10-02 Tid: 23:18:00
Min första praktikperiod på logopedprogrammet började igår. De kommande fyra veckorna kommer jag att spendera på en särskola här i Göteborg. Idag hade jag min första egna patient. Kändes både läskigt och spännande – men framförallt väldigt lärorikt! Dessutom en riktig prövning för en sån som jag som inte har så stor erfarenhet av barn. Är väl kanske inte direkt barnkär... Kan inte hjälpa det, har det bara inte i mig helt enkelt. Kanske blir det en totalomvändning den dagen jag får egna. Kanske inte, vem vet. Vad jag däremot vet är att jag älskar den heliga frukoststunden på morgonen. Klockan ringer 06.20, sen fixar jag frukost, tittar på nyheterna, bläddrar i en tidning och lyssnar på vinden och regnrusket utanför. Då mår jag som allra bäst – tills jag inser att det är dags att dra på sig jackan och gå ut i ovädret...