Nyttig köttfärsgratäng
Datum: 2013-06-21 Tid: 10:45:00
Söndag brukar vara min minst produktiva dag. Förra söndagen bröt jag mot trenden. Fråga mig inte var all energi kom ifrån. Kände mig rastlös större delen av dagen. Fördrev tiden genom att gå två långpromenader, ta mig an disken och så gjorde jag och Johan matlådor inför veckan. Det blev en wok och en köttfärsgratäng. Optimal matlådemat! Receptet på gratängen har efterfrågats, här kommer det:
Nyttig köttfärsgratäng, 4 portioner
500 g köttfärs
1 purjolök
salt, peppar
2 tomater
2 morötter
1 palsternacka
250 g broccoli
Äggstanning
4 ägg
2½ dl matlagningsgrädde
2-3 krm muskot
salt, peppar
1 pkt mozzarella
riven ost
Sätt ugnen på 200°C. Skölj och strimla purjolöken. Bryn tillsammans med köttfärsen i lite matfett i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Häll över i en ugnsfast form. Hacka tomaterna, riv morötterna grovt, skiva palsternackan och dela broccolin i mindre bitar. Blanda med köttfärsen. Vispa ihop äggstanningen. Krydda med muskot, salt och peppar. Häll över i formen. Skiva mozzarellan och lägg ovanpå äggstanningen. Strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills osten fått fin färg och äggstanningen blivit fast.
Servera med en klick yoghurt.
Baconlindad kyckling med jordgubbssallad & currysås
Datum: 2013-06-09 Tid: 20:15:00
En bidragande orsak till att maten på Sardinien var en sån besvikelse är nog att jag och Johan lagar så god mat själva. Efter att ha ätit lax i alla möjliga varianter fick det bli kyckling till middag igår. Johan fixade kycklingen och jag stod för salladen och såsen. Gott!
Baconlindad kyckling med jordgubbssallad & currysås, 4 portioner
4 kycklingfiléer
salt, peppar
1 pkt bacon
Jordgubbssallad
sallad (bladspenat, ruccola)
250 g färska jordgubbar
¼ rödlök
½ röd chili
½ pkt fetaost à 150 g
Currysås
2 dl matlagningsyoghurt
½ dl majonnäs
½ dl mango chutney
2 tsk curry
salt, peppar
Börja med såsen. Rör ihop yoghurt, majonnäs, mango chutney och curry. Smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 200°C. Häll lite olja i en grillpanna. Krydda filéerna med salt och peppar. Stek dem i grillpannan tills de fått färg, ca 2 min på vardera sida (beroende på tjocklek). Täck en ugnsfast form med aluminiumfolie och fyll upp till hälften med vatten. Placera längst ner i ugnen. Lägg filéerna på gallret i mitten av ugnen, ovanför formen med vatten, och låt stå i ca 15 min. Låt svalna något. Linda in filéerna i bacon och stek dem i pannan tills baconet är färdigt.
Gör jordgubbssalladen. Rensa jordgubbarna och dela dem i mindre bitar. Finhacka rödlöken och chilin. Lägg salladen i en skål. Blanda ner jordgubbar, lök och chili. Smula över fetaost.
Servera kycklingen med jordgubbssalladen, såsen och avokado vid sidan av. Ringla gärna lite crema di balsamico över salladen.
Semester på Sardinien (Villasimius)
Datum: 2013-06-08 Tid: 09:55:00
Här har det verkligen ekat tomt ett tag. Av förklarliga skäl, bör tilläggas. Har haft min sista redovisning på näst sista året på logopedprogrammet, flyttat in hos pojkvännen i Arvika över sommaren och kom precis tillbaka från Italien. Jag och Johan gick nämligen upp mitt i natten, natt till måndag, och landade så småningom på Sardinien. Haft några fantastiskt fina dagar! Resan slutade på ett minst sagt oväntat sätt. Jag lyckades nämligen tappa bort min handväska innehållande pass, körkort, Visa-kort och mobil. (Jag vet, jag är en fara för mig själv.) Vi satt på en bänk vid hamnen och åt frukost i väntan på flygbussen. När det var dags att gå fick jag tydligen inte med mig min handväska. Upptäckte det när vi klev på bussen och jag skulle lägga ner min biljett i handväskan – som alltså inte hängde över axeln längre. Den paniken! Vi hoppade av bussen och Johan sprang tillbaka till bänken i hopp om att väskan fortfarande låg kvar. Det hade max gått 15 minuter. Men nä, den var såklart redan borta. Frågade om någon lämnat in den på turistinformationen, ringde polisen (som inte kunde engelska...) utan någon som helst lycka... Tog till slut bussen ut till flygplatsen ändå och lyckades få hjälp av polisen där som skrev ut nåt intyg åt mig, trots att jag inte hade nåt alls som kunde styrka att jag var den jag sa att jag var – allt låg ju i handväskan. Vi sprang till gaten som hade stängt sen länge. Kvinnan som stod där ringde till flygplanet och lyckligtvis fick vi åka med. Snacka om äventyr! Kändes som taget ur en film. Och det slutar inte där... Senare på kvällen, hemma hos mina föräldrar, efter att vi ätit grillat och börjat spela kubb, ringde det i Johans mobil. Ett italienskt nummer. Det verkade vara någon slags telefonsvarare i andra luren, men vi kollade upp numret och det visade sig vara turistinformationen som Johan hade pratat med tidigare på dagen. Jag ringde upp och kan inte riktigt tro att det är sant... men någon vänlig själ hade lämnat in min väska! Allt fanns där: pass, körkort, Visa-kort och mobilen (♥). På måndag ska jag få det hitskickat. Snacka om flyt! Samtidigt kan jag inte låta bli att undra vad som hade hänt om personen som hittat väskan hade låtit den ligga kvar. Kanske hade den fortfarande legat där när Johan sprang tillbaka och letade efter den. Dumt att spekulera i nu, allt verkar ju lösa sig till slut.
Här kommer lite bilder från dagarna på Sardinien, de jag hade hunnit ladda upp på Instagram:
Frukost på hotellet: naturell yoghurt, galiamelon, kaffe, skinka, ost & salami.
Äggröra. Och så Johans frukost, som klagade över att frukostskålarna var för små, haha.
Poolen på hotellet. Så fin!
När vi var på väg ut en av dagarna tyckte jag mig se ett svart litet knyte på gräsmattan. Det var en
ensam och svag liten kattunge som inte ens hade öppnat ögonen än. Han hade lämnats av sin
mamma och syskon och låg för döden där i värmen. Vi lyfte upp honom, kylde ner honom
med lite vatten och försökte mata honom med mjölk med hjälp av en pipett som vi fick av
hotellreceptionisten. Han blev lite piggare allt eftersom, och senare berättade receptionisten
att han hade blivit omhändertagen. Blev varm i hjärtat efter att ha fått leka "surrogatmamma".
Färsk frukt har vi ätit i massor. Här en söt och saftig persika.
Italiensk glass.
En kväll åt vi middag på hotellet. Jag åt "grillade havsfrukter". Helt okej, men ganska smaklöst.
Överlag har maten varit en riktig besvikelse. En riktig sallad verkade de inte veta alls vad det
var. Beställde tonfisksallad till lunch första dagen när vi kom. Fick en sked burktonfisk,
några skivor tråkig mozzarella och en sallad gjord på isbergssallad, burkmajs, några
tomater och rivna morötter. Eh?! Besviken som sagt. Hit ska man nog bara åka om
man vill frossa i pizza, pasta och panini, inte om man vill äta lättare grejer.
Grillad tonfiskfilé på det finaste hotellet i området. Till det drack vi lokal champagne
som var riktigt god. Godaste maten vi fick under resan!
Sista kvällen var ingen av oss sugna på att gå ut och äta, så vi köpte med oss diverse
delikatesser och hade kvällspicknick i sängen. Mysigt och gott!
Många utflykter blev det. Här har vi precis bestigit Torre di Porto Giunco och sitter och tittar ut
över det vackra turkosa vattnet. Älskar färgkontrasterna! ♡