LCHF-äppelkaka
Datum: 2016-08-25 Tid: 14:58:00
Mamma och pappa har äppelträd i sin trädgård som börjat få mogna äpplen nu. Blev tillfrågad om jag inte kunde baka nåt så att äpplena kom till användning. Var inte direkt svårövertalad... Provade att göra en äppelkaka à la LCHF och den blev så god att jag och mamma gjorde en laddning i långpannan också. Perfekt att frysa in och ta fram när man är sugen på nåt gott till kaffet! Ursprungsreceptet hittade jag hos Åse (56kilo.se) men modifierade det lite. Sötade kakan med honung för att jag tycker det blir godast och man behöver inte alls mycket för att det ska bli sött, men man kan ju använda t.ex. sötströ/stevia om man hellre vill det. Om man vill göra kakan i en springform är det bara att halvera receptet.
LCHF-äppelkaka, ca 20-30 bitar
8 ägg
2 msk honung eller annan valfri sötning
250 g smör
1½ dl grädde
3 dl mandelmjöl
3 dl kokosmjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver
6-8 äpplen
kanel
Sätt ugnen på 200°C. Vispa ägg och honung tills det blir luftigt. Smält smöret och rör ner det och grädden i äggvispet. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Om kakan blir för tjock, ha i lite mer grädde eller en skvätt vatten. Kärna ur äpplena och skär i tunna skivor. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Lägg äppelskivor så att det täcker botten och pudra över kanel. Häll över smeten och bred ut jämnt ovanpå. Lägg ett nytt lager med äpplen, pudra över kanel och grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter tills kakan fått fin färg. Låt svalna och skär upp i bitar.
Servera med förslagsvis vaniljkvarg eller vispad grädde (gärna smaksatt med vaniljpulver).
Fisk- och skaldjurssoppa med kräftost och lax
Datum: 2016-08-20 Tid: 10:19:00
Nu när höstluften börjar komma smygandes blir jag som vanligt sugen på soppa. Igår blev det en smakrik fisk- och skaldjursvariant som går snabbt att göra och som blir riktigt god. Har lagt upp ett liknande recept tidigare på en kräftsoppa, utgick ifrån det men hade i lök och använde lax istället för kräftstjärtar.
Fisk- och skaldjurssoppa med kräftost och lax, ca 4 portioner
4 laxfiléer
2 stora morötter
1 gul lök
1 liter vatten
1½ msk fiskfond
1½ msk hummerfond
400 g kräftost (t.ex. Kavlis)
2 dl crème fraiche
100-200 g naturell färskost (för tjockare konsistens)
2-3 krm cayennepeppar (beroende på hur mycket sting man vill ha i soppan)
salt, peppar
dill
Tina laxen och skär i bitar. Ställ åt sidan. Grovriv morötterna och hacka löken. Fräs i smör i en stor kastrull. Häll på vatten och fond och koka upp. Låt koka en stund på medelvärme. Rör ner kräftost och crème fraiche och koka upp igen. Red med färskost till önskad konsistens. Mixa med stavmixer till slät konsistens. Ställ tillbaka på plattan och låt puttra en stund. Krydda med cayennepeppar. Smaka av med salt, peppar och dill. Lägg i laxen och låt sjuda tills fisken är klar.
Servera gärna med en klick crème fraiche.
Semester och bilder från Italien
Datum: 2016-08-18 Tid: 08:23:00
Tillbaka på jobbet efter en grym semester. Höjdpunkten var veckan jag och Johan spenderade i Italien (Venedig + Dolomiterna), trots att jag blev sjuk och fick uppsöka läkare och ordinerades en ny antibiotikakur pga. ännu en öroninflammation (hade ju dubbelsidig tidigare i år). Semestern fick såklart anpassas efter mitt mående så vandring blev det tyvärr lite mindre av men fick se fantastiska vyer ändå. Längtar tillbaka!
Flyget dit var en dryg timme försenat vilket innebar att bordet inte fanns kvar på restaurangen vi hade bokat.
Som tur var behövde vi inte vänta så länge på att ett bord skulle bli ledigt. Åt den här tapastallriken till förrätt.
Grymt gott! Huvudrätten åt vi runt 22.30. Hade inte ätit på evigheter och var vrålhungriga!
Nästa dag spenderade vi i Venedig.
På kvällen åt vi mat på en mysig restaurang. Till förrätt blev det scampi och till efterrätt halstrad tonfiskfilé.
Sen tog vi vår hyrbil och åkte till norra Italien där vi skulle spendera resten av veckan.
Såhär såg rummet ut på hotellet vi bodde på, fräscht!
Första kvällen var det galamiddag som inleddes med mingel. Lyxigt!
I glaset var det en drink gjord på prosecco, blå curaçao och lime.
Grymt bra frukost med krämig naturell yoghurt, färsk frukt, äggröra och olika charkprodukter.
Det här stället alltså, Lago di Braies. Så otroligt vackert!
Johan hittade en ny lekkamrat. :)
Gjorde utflykter varje dag. Här var vid Lago di Anterselva, promenerade runt sjön och fikade efteråt.
Gjorde även en liten vandringstur upp i bergen här, grym utsikt och VÄLDIGT varmt!
Höga toppar och djupa dalar överallt och vackra kyrkor i överflöd.
Såna här tallrikar fanns det i princip på varenda restaurang, blev ett antal...
På vår fyraårsdag gjorde vi en utflykt till Passo Giau, som ska vara en av de finaste platserna i Dolomiterna.
Jag är beredd att hålla med, det var verkligen slående vackert!
Vi hade även planerat att vandra här men kände mig tyvärr för hängig.
Vi hade ju halvpension och åt frukost och middag på hotellet varje dag. Grymt god mat rakt igenom!
Sista dagen, i väntan på att få flyga hem, stannade vi vid ännu en sjö.
Här hittade Johan fler kompisar... Totalt var det sju (!) fjärilar som satt på honom samtidigt.
Aldrig sett nåt liknande, de verkade trivas jättebra och ville inte gå av ens när han skakade på händerna.