Kanelbullemuffins
Datum: 2016-07-08 Tid: 07:53:00
Igår blev det en liten utflykt tillsammans med Elisabeth och Kristin. Vi brukar ju för det mesta ses tillsammans med våra respektive men igår var det bara vi tre, utan partners, barn eller husdjur. Vi tog cyklarna ut till Storkasberget, promenerade upp till toppen och gofikade med kanelbullemuffins, drömmar och hemgjord flädersaft. Så mysigt! Kanelbullemuffinsen hade Elisabeth gjort och receptet hade hon hittat i Tidningen Hembakat (länk).
Kanelbullemuffins, ca 12 st
100 g smör, rumsvarmt
2½ dl strösocker
2 ägg
3 dl filmjölk
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 dl vetemjöl
Fyllning
½ dl strösocker
1 msk kanel
25 g smör, rumsvarmt
Garnering
kanel
strösocker
Sätt ugnen på 200°C. Vispa smör och strösocker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa en stund till. Häll ner filmjölken. Blanda ihop bakpulver, vaniljsocker, salt och vetemjöl. Rör ner allt i äggsmeten och blanda ordentligt. Fördela smeten i ca 12 muffinsformar på en plåt eller i en muffinsplåt. Fyll formarna till ca hälften.
Gör fyllningen. Mosa ihop strösocker, kanel och smör med en sked eller gaffel. Fördela smörblandningen ovanpå smeten i muffinsformarna. Fyll formarna med mer smet till ca ¾. Strö över lite kanel och strösocker på alla muffins. Grädda mitt i ugnen i ca 13–16 min.
Kvalitetshäng på BarBord
Datum: 2016-07-05 Tid: 10:20:00
När man är gräsänka i en vecka igen (!) är det tur att ens bästa vän kommer hem och umgås.
Supergod fisk- och skaldjurssoppa, bubbel och bästa sällskapet. ♡
Lax med citron- eller limesås
Datum: 2016-07-01 Tid: 21:09:00
När jag bjöd Karin på födelsedagsmiddag för några helger sen lagade jag lax med citronsås. I kväll, när jag fixade mat till mig och Johan, använde jag i stället lime vilket också blev riktigt gott. Fräscht och lätt, perfekt om man vill ha efterrätt sen. ;)
Lax med citron- eller limesås, ca 4 portioner
4 laxfiléer
salt, citronpeppar
Sås
1 citron eller 2 limefrukter
2 dl crème fraiche
1 dl vatten
1 msk fiskfond
½ msk hummerfond
salt, peppar
Börja med såsen. Riv skalet från citronen eller limefrukterna. Koka upp crème fraiche, vatten och fond, låt koka några minuter. Rör ner det rivna skalet och smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 175°C. Lägg laxfiléerna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Krydda med salt och citronpeppar. Skiva citron eller lime och lägg ovanpå. Ställ in i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills laxen är färdig.
Servera med såsen och en god sallad och/eller smörstekt spenat.