Laxgratäng med franska örter
Datum: 2018-08-24 Tid: 06:45:00
Om en vecka har jag förhoppningsvis redan sovit några nätter i vårt nya hus, men just nu bor vi i ett flyttkaos med flyttkartonger överallt. Står ut endast med vetskapen om att det snart är över och att det är för att vi äntligen har fått tag på ett hus som vi båda föll för. Försöker rensa kyl och frys så gott det igår, så igår gjorde jag den här gratängen på vad som fanns hemma. Blev jättegott, och som vanligt väldigt snabbfixat!
Laxgratäng med franska örter, 4-6 portioner
4 laxfiléer
1 rödlök
15 körsbärstomater
300 g broccoli
2 burkar lätt crème fraiche franska örter
2 dl grädde
salt, peppar
riven ost
Sätt ugnen på 225°C. Skär laxen i kuber och lägg i en ugnsform. Krydda med salt och peppar. Skiva rödlöken och halvera körsbärstomaterna. Förväll broccolin om den är fryst och dela i mindre buketter. Fördela rödlök, tomater och broccoli formen. Rör ihop crème fraiche och grädde, smaka av med salt och peppar. Häll över i formen och strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills osten smält och fått fin färg.
Glutenfria frallor (LCHF)
Datum: 2018-08-14 Tid: 07:42:00
Förra veckan fixade vi en egen liten räkfrossa hemma, bara vi två, som en fin avslutning på semestern. Provade att göra ett nytt bröd (från jillsmat.se) och det blev verkligen superbra - och så snabbfixat!
Glutenfria frallor (LCHF), 6 st
50 g smör
2 ägg
2 dl yoghurt eller crème fraiche
¾ tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl mandelmjöl
1 dl pofiber
2 msk fiberhusk
Topping
2 tsk solroskärnor, pumpakärnor, sesam- eller vallmofrön
Sätt ugnen på 175°C. Värm smöret så att det blir halvsmält. Vispa ihop med ägg, yoghurt, salt och bakpulver. Häll i övriga ingredienser och blanda ordentligt. Låt stå och svälla i 5-10 minuter. Rulla till 6 bollar och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Strö över valfri topping och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg.
Bananscones
Datum: 2018-08-07 Tid: 16:03:00
Bananscones som passar alla! Glutenfria, sockerfria och paleovänliga. Dessutom snabba att göra och väldigt goda! Sötman från bananen gör att de passar utmärkt som fikabröd men även som frukost eller lunch. Goda att äta precis som de är, men funkar säkert lika bra med (nöt)smör, färskost och bär.
Pofiber och chiafrön kan förresten ersättas med mandelmjöl men gör sconesen mer kompakta och lättare att dela (om man vill det).
Bananscones, 4-8 st
1 banan
2 ägg
1½ dl mandelmjöl
½ dl kokosmjöl
2 msk pofiber
1 msk chiafrön
1 tsk bakpulver
en nypa salt
lite kanel
Sätt ugnen på 200°C. Mosa bananen och blanda ner äggen. Blanda övriga ingredienser i en annan bunke och rör sedan ner i äggblandningen, justera mjölmängden så att smeten blir något tjockare. Klicka ut 4-8 scones (beroende på hur stora man vill ha) på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i ca 10 minuter tills de fått fin färg. Ät och njut! :)