Minnen från en mysig helg
Datum: 2013-02-23 Tid: 18:46:00
En vecka på praktiken avklarad. Visste att det skulle bli tungt att pendla till Skövde, men det här... Har aldrig varit så utmattad i hela mitt liv. Att gå upp 04.15 har gått förvånansvärt bra, men på eftermiddagarna och kvällarna har jag varit halvt medvetslös. Det här med att inte komma hem till lägenheten förrän 19.00, och veta att man snart måste gå och lägga sig eftersom klockan ringer igen vid 04.15. Det ironiska är att jag, trots att jag varit dödstrött, inte kunnat sova på tåget. Har spenderat nästan 6h/dag på spårvagn/buss/tåg och sovit max fem minuter. Helt vansinnigt! Men jag känner mig faktiskt lite som superwoman. Eller så är jag helt enkelt bara väldigt dum i huvudet. Har faktiskt intensivtränat varje morgon innan jag knatat iväg till tåget, dvs. runt 04.50. Är ju väldigt stillasittande under dagarna i och med allt pendlande så det har varit skönt att få röra sig lite. Praktiken i sig är förresten riktigt bra. Fina handledare och härliga patienter. Fått se fruktansvärda livsöden, haft röstbehandlingar och varit med på tumörrond, för att bara nämna några saker från den senaste veckan...
Nog om det. Snart kommer äntligen Johan hem från Tanzania! Känns som han varit borta i en evighet, när det i själva verket bara är en vecka. Vi har ju hörts i princip varje dag i över ett år, så den senaste veckan har känts väldigt tyst och ensam. Tänkte att jag skulle råda bot på saknaden genom att kika på bilderna från förra gången Johan var här och hälsade på. Det var en himla fin helg, men kan inte direkt påstå att jag längtar mindre nu... Såhär såg det ut:
Gofika på favoritstället SoHo.
gillar champagne. Sen kom det in en korg med diverse bröd, också riktigt gott. Därefter fick vi aptitretare i
form av kyckling- och ankleverpastej med morotspuré, samt surskålsskum med rostat fläsk. Det är när
man får in sån här mat som man verkligen förstår att matlagning är en konst; att kockarna
experimenterarmed maten för att hitta olika konsistenser och smaker.
Det här lät väldigt konstigt, men var förvånansvärt gott!
Jag har ju varit på Sjömagasinet förut (det kan ni läsa om här) och då åt jag en färdig meny med fyra rätter.
En av rätterna som ingick var en helt fantastisk hummersallad. Den är egentligen en förrätt, men nu när jag
och Johan var där bad jag om att få den som en huvudrätt i stället. Precis lika god som jag mindes den!
Johan däremot åt hummersoppa till förrätt (som jag såklart fick smaka av – såå god!) och smaker från
Kattegatt till huvudrätt (kummelrygg, kräfta & bläckfisk med skaldjurssås, sjökorall samt potatis fylld
med krabba), vilket höll samma standard som resten av maten. Sjömagasinet är en fortsatt favorit!
Matlådor inför praktiken
Datum: 2013-02-17 Tid: 15:02:00
Om det varit lite si och så med uppdaterandet här tidigare är det ingenting mot hur det kommer bli framöver. De kommande fyra veckorna ska jag nämligen ha praktik i Skövde. Nej, jag bor inte i Skövde utan i Göteborg, vilket innebär att jag kommer få pendla. Uppstigning 04.15 för att sen inte komma hem igen förrän 18.30. Restid: 2h 45 min – ENKEL (!) väg. Kommer med andra ord spendera knappt sex timmar om dagen åt att ta mig till och från praktiken. Nej då, jag är inte alls bitter. Förstår i ärlighetens namn inte hur det är tänkt att man ska fixa så långa dagar (med tåg-/bussbyten dessutom), och samtidigt orka med praktiken och känna att den blir lärorik och givande. Vill ju va pepp på praktiken och se fram emot den, inte känna att det är något jag måste försöka genomlida. Klart jag kommer överleva, men jag har bävat ända sen jag fick beskedet om att jag skulle hamna i Skövde (vilket varit min stora skräck sen det kom fram att nån ev. kunde hamna där) och i morgon drar det alltså igång. Inte blir det bättre av att Johan åkte till Tanzania i natt på ett 10-dagars safariäventyr. Usel timing med både Skövdeångest och pojkvänssaknad alltså... Men nu har jag spytt galla tillräckligt. För att underlätta den kommande veckan ägnade jag gårdagen åt att fixa matlådor med ugnsbakad lax och broccoligratäng. Nu ska jag kika på skidskytte-VM och sen masa mig iväg till affären för att bunkra upp frukt- och nötförrådet så jag förhoppningsvis klarar mig fram till nästa helg. De två är nog mina allra största laster. Tröttnar aldrig!
Seafood salad
Datum: 2013-02-16 Tid: 12:51:35
Alla Hjärtans Dag
Datum: 2013-02-14 Tid: 19:12:00
Har alltid tyckt att Alla Hjärtans Dag är ett kommersiellt jippo och det tycker jag fortfarande.
Samtidigt kan det ju va lite mysigt också. Tyvärr kunde jag inte tillbringa dagen med min favorit.
Distansen känns som ett slag i ansiktet varje morgon, jobbigt att ständigt känna saknad, längtan..
Blev åtminstone lite gladare när det kom ett blomsterbud med den här vackra buketten. ♥
Salami- och brieostpaj
Datum: 2013-02-14 Tid: 10:01:21
Så var det dags för paj igen. Hade en ledsen bit brieost och lite hängig salami i kylen för ett tag sen som behövde komma till användning, och vad passade då bättre än att göra en krämig paj? Ett tips är att satsa på en fin salami om man inte vill ha en väldigt mild paj. Brieosten i sig smakar ju inte alltför mycket utan tillför mest bara den härliga krämigheten.
Receptet hittade jag hos Matplatsen.
Salami- och brieostpaj, 3-4 portioner
1 pajdeg, t.ex. den här {länk}
Fyllning
ca 100 g salami
ca 300 g brieost
4 ägg
1 dl grädde
1 dl mjölk
salt, peppar
tomater (gärna cocktailtomater)
Sätt ugnen på 200°C. Gör pajdegen och förgrädda den. Hacka salamin och skär hälften av brieosten i tärningar. Lägg över i pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Krydda med salt och peppar. Häll över i pajskalet. Skär resten av brieosten i skivor och lägg ovanpå. Avsluta med skivad tomat (med snittytan uppåt). Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Servera med en god sallad.
Vinnaren av ostbågar från Estrella
Datum: 2013-02-12 Tid: 18:38:00
Vilka härliga ostbågsminnen ni delade med er av! Det var svårt att utse en vinnare, men ett minne som jag fastnade lite extra för och som fick mig att dra på smilbanden var det Emelie berättade om:
"När jag tänker eller äter ostbågar tänker jag på en historia som en väldigt nära killkompis berättade när jag frågade vad han hade för ärr på läppen. Han sa att han fick det när han käkade ostbågar när han var liten... Såklart krävde jag att han skulle förklara detta. Jo, det var nämligen så att han åt ostbågar med sax. Tog en ostbåge mellan läpparna och klippte av den. Förutom att han missade ostbågen en gång och attackerade sin läpp istället."
Om man får för sig att äta ostbågar med sax, ja, då lider man verkligen för konsten...
18 påsar med Estrellas ostbågar är snart på väg hem till dig! Kanske även killkompisen får smaka. ;)
Guldkorn i tillvaron
Datum: 2013-02-10 Tid: 23:38:49
Kir Pêche - persikolikör & mousserande vin.
Tävla om ostbågar från Estrella
Datum: 2013-02-06 Tid: 14:05:00
Sådär. I förmiddags kan jag eventuellt ha skrivit min sista tenta någonsin. Den känslan... Självklart måste det firas på nåt sätt, och jag tänkte att även ni skulle få ta del av firandet. För ett tag sen fick jag nämligen ett paket med Estrellas nya ostbågar (cheddar och prästost) och poppade chips (salt och sour cream & onion). Chipsen tyckte jag var sådär, de var lite för smaklösa för att passa mig. Ostbågarna däremot, dem gillade jag. Kan inte direkt påstå att jag kände nån skillnad mellan cheddarbågarna och prästostsbågarna, men goda var de hur som helst. Frasiga och luftiga men ändå smakrika!
Nu har en av er chansen att vinna en hel kartong med 18 (!) påsar Estrella Ostbågar med smak av prästost. Allt ni behöver göra för att delta är att lämna en kommentar (glöm inte att fylla i mailadressen också!) och svara på frågan:
Vilket är ditt bästa ostbågsminne?
Kanske får ostbågar dig att tänka på en särskild person, en speciell kväll... Ja, ni fattar. Berätta!
Tävlingen pågår tills på söndag (10/2), sen kommer jag välja ut en värdig vinnare som får tömma skafferiet och göra plats för en hel uppsjö ostbågspåsar.