Skönheten & Odjuret
Datum: 2014-11-26 Tid: 16:07:00
Just det, har ju glömt att berätta! Förra söndagen var vi på musikal på SäffleOperan. Det var jag, Johan, mamma, svärmor och Johans mormor som åkte iväg för att se Skönheten och Odjuret, men först blev vi bjudna på lunch hos svärmor. Kryddig fisksoppa med lax och räkor, en riktig favorit! Och musikalen sen, verkligen helt magisk! Inte nog med det, vi damer avnjöt dessutom ett glas rött i pausen. Johan fick snällt dricka vatten eftersom han var chaufför. ;) Musikal alltså, sånt borde man gå på oftare!
Het kycklinggryta
Datum: 2014-11-25 Tid: 16:37:00
Fredag och tågförsening. Finns det nåt bättre då än att komma hem till mannen som står och fixar i köket, och sen bli serverad det här? Tveksamt. ♥
Het kycklinggryta med sambal oelek, curry, champinjoner, minimajs & rostade cashewnötter.
Kycklinggratäng med kantareller
Datum: 2014-11-20 Tid: 14:48:00
Den här goda gratängen gjorde jag i slutet av sommaren, som en försmak på hösten. Hade helt glömt att lägga upp receptet, som jag höftade ihop, men ungefär såhär gjorde jag:
Kycklinggratäng med kantareller, 3-4 portioner
2-3 kycklingfiléer
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 burk kantareller (eller färska)
förvälld broccoli
1-2 dl grädde
1 msk soja
salt, peppar
curry
hackad persilja
körsbärstomater
mozzarella
fetaost
Sätt ugnen på 200°C. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar, hacka rödlöken och vitlöksklyftan. Fräs i en stekpanna i några minuter. Rör ner kantarellerna och broccolin och låt fräsa med tills kantarellerna vattnat ur sig lite. Ha i grädde och soja och låt koka ihop. Smaka av med kryddor.
Häll över i en ugnsfast form. Toppa med skivade tomater och mozzarella och strö över fetaost. Gratinera i ugnen i ca 20 minuter tills osten smält och gratängen fått fin färg.
Parmiddag #3
Datum: 2014-11-20 Tid: 09:45:00
I lördags var vi bjudna till Johan och Kristin. Där dukades det upp en buffé med massor av godsaker. Johan hade bl.a. gjort ostbollar med chèvre, valnötter och basilika. Helt i min smak!
Kristins fina dukning och Christian med näsan i glaset som vanligt. ;)
Ostflarn med crème fraîche, rödlök, rom & gräslök, räkor, ostboll, vitlökssås,
kycklingspett, sweet chilisås, marinerad fläskfilé och sallad. Sen fanns det även
krustader med brieost, grissini med lufttorkad skinka, minipajer, vindruvor...
Hallon- och citronrutor
Datum: 2014-11-13 Tid: 16:23:00
De här goda kakorna bakade jag i söndags och bjöd på till efterrätt. Tyckte att min käre far förtjänade hemmagjorda, sötsyrliga kakor till kaffet. Gillar verkligen kombon citron och hallon, riktigt gott!
Hallon- och citronrutor
Botten
3½ dl smulor av digestivekex
90 g smält smör
½ dl strösocker
skal av 1 ekologisk citron
Fyllning
2 äggulor
1 burk kondenserad mjölk
1 citron, saft + 1 tsk skal
2 dl färska hallon
Sätt ugnen på 200ºC. Rör ihop ingredienserna till botten och tryck ut i en bakplåtsklädd forma, 20x20 cm. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Gör fyllningen under tiden. Blanda äggulor med kondenserad mjölk. Rör ner citronsaft och skal. Häll detta över botten och tryck ner hallonen. Ställ in i ugnen igen och grädda i ytterligare ca 15 minuter.
Låt svalna. Ställ in formen i kylskåpet i ca 1 h för att stelna, skär sedan upp i rutor.
Parmiddag #2
Datum: 2014-11-06 Tid: 13:55:00
I lördags var det Christian och Elisabeth som bjöd på middag. Till förrätt fick vi chèvre chaud med äpple, valnötter och honung, till huvudrätt bjöds det på Bœuf Bourguignon och till efterrätt serverades det gino. Plus gott vin och kaffe förstås. Fem av fem!