Försenat fredagsmys
Datum: 2014-10-27 Tid: 09:52:00
Tågförseningar hör numer till min vardag. Det är snarare en överraskning när tåget för en gångs skull är i tid. I fredags var det dags för en rejäl försening igen. Skulle ha varit hemma strax före 17.30 men var i stället hemma vid 19-tiden, efter två fordonsbyten (i spöregn och snålblåst) och diverse stopp p.g.a. tågmöten. Det var den fredagskvällen... Humöret var inte direkt på topp när jag väl kom hem om vi säger så. Tanken var att jag och Johan skulle gå och handla tillsammans men som tur var hade han fixat det själv och stod och förberedde maten när jag kom hem. Hällde upp ett efterlängtat glas vin, fixade klart det sista och kröp upp i soffan framför en film, som jag lyckades somna till...
Räksallad med chilifrästa räkor, diverse ostar och ett glas rött.
Söndagsmiddag hos svärmor
Datum: 2014-10-22 Tid: 13:15:00
Köttfärssås med ost, sallad & crème fraiche + pasta för kolhydratätarna.
Citronkladdkaka och kladdkakemuffins med daim & vit choklad till efterrätt.
Parmiddag och premiär av Så mycket bättre
Datum: 2014-10-21 Tid: 10:18:00
I lördags hade vi bjudit hem några vänner för att titta på premiären av Så mycket bättre. Mysigt med parmiddag! Jag och Johan var alltså kvällens värdpar och stod för kalaset. Blev en riktigt lyckad kväll, maten verkade uppskattas! Sen att vi tjejer vann i Bezzerwizzer gjorde inte direkt saken sämre... ;)
Vi började med lite förtugg i form av minicaprese och charktallrik med lite olika ölkorvar, salami och ostar.
Sen blev det kryddig pulled pork med ett gott vin till. Pitabröd för de som ville ha det,
själv fyllde jag salladsblad (Cosmopolitan), perfekt att hålla i!
Till efterrätt, framför TV:n, dukade jag fram chokladtryffar: vit choklad med lime och mjölkchoklad med apelsin.
Till det bjöds det även på kaffe med Amarula.
Vitvinssås
Datum: 2014-10-14 Tid: 09:08:00
Vår date night flyttades till lördag i stället. Vi var så slitna i fredags och kände fortfarande av våra förkylningar så det blev tacos i stället. Johan fick till en drömgod kryddning på köttfärsen. Min man han kan!
Men i lördags bjöd vi alltså till lite mer. Det blev hummersoppa till förrätt och torskrygg med sparris och grymt god vitvinssås till huvudrätt. Mysigt att duka i matsalsrummet, sätta på lugn musik, tända ljus och bara ägna sig åt varandra. :)
Vitvinssås, ca 2-3 portioner
1 schalottenlök
1 msk finhackad persilja
1 msk smör
½ fiskbuljongtärning
2½ dl vatten
1½ dl vitt vin
1½ dl matlagningsgrädde
salt, vitpeppar
Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs tillsammans med persilja i smöret i en kastrull på låg värme utan att det tar färg. Tillsätt buljongtärning, vatten och vin. Koka upp och reducera till hälften. Tillsätt grädde och koka ihop till ca 2,5 dl. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
Kontraster
Datum: 2014-10-09 Tid: 12:38:00
I söndags njöt jag av den underbara höstsolen. Kände mig visserligen lite hängig redan då, tanken var ju att jag och Johan skulle ta en skogspromenad men det slutade med att jag satt på den där bänken medan Johan knatade runt. Sen kom höstrusket tillbaka – och jag fick feber. Snacka om kontraster! Från strålande solsken och klarblå himmel till nattsvart mörker och feberfrossa. Gör första dagen på jobbet idag men känner mig långt ifrån frisk. Har visserligen ingen feber längre men däremot huvudvärken från helvetet...
I morgon är det i alla fall fredag, alltid lika efterlängtat! Lite extra mycket den här gången eftersom jag och mannen tänkt ha date night med tvårätters och bubbel. ♥
Omelettrutor med svampröra
Datum: 2014-10-06 Tid: 07:15:00
I fredags kände jag mig lite pysslig. Hade inte bestämt vad vi skulle ha för fredagstugg utan gick på känsla när jag handlade efter jobbet. Det resulterade i de här goda omelettrutorna med höstig svampröra. Ännu godare dagen efter när smakerna fått mogna lite! Jag använde svamp på burk, ännu godare och smakrikare blir det såklart med färsk.
Omelettrutor med svampröra
6 ägg
½ dl grädde
salt, peppar
örter, t.ex. persilja
Svampröra
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 burk kantareller
1 burk champinjoner
1 msk soja
½ dl grädde
salt, vitpeppar
Vitlökssås
2 dl matlagningsyoghurt
1 msk majonnäs
1 tsk limejuice
Maldon Flingsalt Garlic & Rosemary, peppar
rökt skinka eller nötkött/viltkött i skivor
Sätt ugnen på 200°C. Vispa ihop ägg och grädde, krydda med salt, peppar och örter. Häll över i en smord rektangulär ugnsform (eller liten långpanna) och grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter, beroende på hur tjock omeletten är, tills den stannat och fått fin färg.
Gör svampröran under tiden. Finhacka schalottenlök och vitlök, fräs i en klick smör. Häll av vattnet från svampen om du använder burksvamp och låt fräsa med några minuter tills det vattnat ur sig. Häll på soja och grädde, låt puttra ihop. Smaka av med salt och peppar.
Gör svampröran under tiden. Finhacka schalottenlök och vitlök, fräs i en klick smör. Häll av vattnet från svampen om du använder burksvamp och låt fräsa med några minuter tills det vattnat ur sig. Häll på soja och grädde, låt puttra ihop. Smaka av med salt och peppar.
Rör ihop ingredienserna till vitlökssåsen och ställ in i kylen en stund. Ta ut omeletten och låt svalna lite. Skär i rutor, lägg på en bit rökt skinka/nötkött/viltkött och toppa med svampröra och en klick vitlökssås. Avsluta med att strö över hackad persilja.
Chiligryta
Datum: 2014-10-01 Tid: 16:36:38
Kalla höstdagar... Vad passar då bättre som värmande matlåda än het chiligryta?
I den här hade vi bl.a. tomater, champinjoner, paprika, vitlök, färsk basilika & så chili såklart.
Lite grädde, soja och köttbuljong fick också plats i grytan. Gott med en klick syrlig yoghurt till!