Parmiddag med mexikanskt tema
Datum: 2016-11-30 Tid: 14:35:00
I lördags var det parmiddag hos Johan och Kristin och andra middagen med mattema. Först ut var Christian
och Elisabeth som bjöd på fransk mat. Den här gången blev det mexikanskt. Aldrig fel med texmex!
Riktigt gott vitt vin till också. Till fördrink bjöd Johan på (starka!) margaritas som efter vissa
justeringar slank ner utan problem. ;) På lördag är det vår tur och då blir det indisk afton.
Torsk i kokossås
Datum: 2016-11-22 Tid: 15:40:00
I söndags gjorde vi ett gäng matlådor igen och den här gången blev det två varianter av torsk, en krämig gratäng och den här goda rätten. Riktigt god sås som man själv får avgöra hur mycket sting man vill ha i.
Torsk i kokossås, 3-4 portioner
400 g torskfilé
1 burk kokosmjölk
2 dl crème fraiche
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk sambal oelek
1 krm ingefära
koriander
salt, peppar
Till servering
sweet chilisås
cashewnötter eller jordnötter
Skär torsken i bitar. Koka upp kokosmjölk och crème fraiche i en kastrull på medelhög värme. Pressa i vitlöken. Tillsätt sambal oelek, ingefära och koriander. Smaka av med salt och peppar. Lägg i torsken och låt koka några minuter tills den är genomkokt.
Servera med valfria tillbehör, t.ex. sallad, ugnsrostade grönsaker eller broccolimos. Ringla gärna över lite sweet chilisås och strö över nötter vid servering.
Ta mig tillbaka
Datum: 2016-11-17 Tid: 09:14:00
Maldiverna, september 2016
Zucchinifrallor
Datum: 2016-11-14 Tid: 11:54:00
Kände att jag behövde förändra mig lite och bytte ut ostplättarna mot de här frallorna till mellis på jobbet. Saftiga och goda!
Zucchinifrallor, 12 st
150 g zucchini
5 ägg
1 dl riven ost
1 dl mandelmjöl
1 dl solroskärnor
3 msk linfrön
2 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 msk torkad oregano
½ dl pofiber
½ tsk salt
Sätt ugnen på 200°C. Riv zucchinin och lägg den i ett durkslag. Salta lätt och låt stå några minuter. Krama ur överflödig vätska. Vispa upp äggen lätt och blanda ner den rivna zucchinin och osten. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i äggsmeten, låt svälla i 10 minuter. Forma till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Lyft av från plåten och låt svalna. Förvara sedan bullarna i kylen.
Nyförälskade kräftstjärtar
Datum: 2016-11-10 Tid: 17:24:00
Snabb, enkel och god mat önskas för det mesta, särskilt på vardagarna. Den här rätten slängde jag ihop tidigare i veckan. Perfekt en kväll när man är hungrig men ändå vill ha lagad mat utan att behöva ögna alltför mycket tid vid spisen. Det här är klart på 10 minuter.
Nyförälskade kräftstjärtar, 3-4 portioner
1 burk kräftstjärtar á 170 g
1 liten gul lök
200 g champinjoner
1 burk Arla Köket crème fraîche gourmet, bearnaise
½ dl vatten
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
ev. 2-3 msk naturell crème fraîche
Låt kräftstjärtarna rinna av. Hacka löken och skiva champinjonerna, fräs i smör i en stekpanna. Rör ner den smaksatta crème fraîchen och vattnet, låt koka ihop några minuter. Pressa i vitlöken och smaka av med salt och peppar. Ha ev. i lite vanlig crème fraîche om bearnaisesmaken blir för stark. Ta av från plattan och blanda ner kräftstjärtarna.
Servera med sallad, zucchinipasta, broccoli eller färsk pasta om man inte äter LCHF.